Връзки
Начало

Болки при цикъл: успокояващи упражнения

Ако си от жените, които изпитват нетърпими болки по време на цикъл, то със сигурност, тази статия ще ти помогне. Упражненията, които ще ти покажем са взаимствани от йогата и всички до една са изпробван и са имали успокояващ ефект.

За първи път изпробвах тези асани по време на цикъл като студентка. Показа ми ги приятелка, която няколко години по-късно стана инструктор по йога. Тук естествено е добре да отбележа, че болките при мен са наистина брутално силни, толкова, че водят до гадене и изпотяване. Тези асани, въпреки че не премахват изцяло болката, успокояват значително и ми позволяват, ако не друго, то поне да заспя.

След всяка практика, пий отпускащ чай. Самите упражнения не са особено трудни, така че дори и да не си фен на йогата, ще се справиш с тях.

Детска поза

Ако изпиташ нетърпима болка, детската поза ще ти помогне да се отпуснеш. Постави коленете прибрани на пода едно до друго, седни назад и наведи тялото си напред като максимално изтегнеш ръцете напред. Постави челото на земята между ръцете и задръж.

Камила

Разтягането на коремните мускули също може да помогне при болки в корема. Застани на колене. Протегни дясната си ръка назад и я постави върху дясната си пета или върху постелката в близост до пръстите на десния крак. Изпъни лявата си ръка във въздуха. Задръж, след което се върни в първоначална позиция и размени ръцете.

Извиване настрани

Легни по гръб и кръстосай лявото коляно към дясната страна като се стремиш да го натискаш леко към пода, изпъни двете ръце на пода в страни от тялото си. Задръж, след което смени краката и разтегни на обратно.

Кобра

Легни по корем. Бавно започни да издърпваш гърдите нагоре и назад като държиш главата изправена, но без да натоварваш врата. Подпри се с ръце и задръж.

Риба

Легни по гръб и сплети ръце под тялото си. Издърпай гърдите нагоре, извивайки гърба в арка, а главата остава отпусната назад за опора. Задръж.

Шавасана

Тази асана разчита повече на способността ти за медитация, от колкото на специфично разположение на тялото. Просто легни по гръб с ръце отпуснати от двете страни на тялото. Вдишай дълбоко и издишай като следиш въздуха, който преминава през ноздрите ти. Отпусни постепенно цялото тялото като започнеш от пръстите на краката към главата. С всяко вдишване приемай спокойствие и мир в душата си, а с всяко издишване извеждай болката и напрежението извън тялото си.

You must be logged in to post a comment Login

Коментирай:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.