Връзки
Начало

Трънливият път към нарцисизма

„Той е изключително нарцистичен“, „тя е тотален психопат“, „те са абсолютни параноици“. Лесен начин да категоризираш някого, да обобщиш поведението на даден човек, но до колко това е правилно. Устроени сме така, че да възприемаме заобикалящия ни свят, използвайки категории.

Всички хора до определена степен притежаваме нарцистични черти. Някои сме по-егоцентрични от други или обичаме да преувеличаваме успехите си, или пък смятаме, че като цяло всички ни завиждат. Може би смятаме, че другите трябва да ни се възхищават или пък (дори и без да си го признаваме) се възползваме от тях.

Да, повечето хора сме до определена степен нарцистични, въпреки че не желаем да си го признаем. Оттук до болестното състояние има много път.

Какво представлява нарцистичното личностно разстройство?


Между 0,5% – 1% от населението страда от нарцистично личностно разстройство и около 75 % от тези хора са мъже. То представлява психично заболяване, което, както всяко друго личностно разстройство, създава проблеми в различни сфери на социалния живот – в работата, в училище, в интимните взаимоотношения.

Нарцистичното личностно разстройство прекрачва границата на здравословната самоувереност. Тези хора поставят себе си над останалите, не изпитват емпатия и не ценят другите. Те са грандомани, арогантни и имат пренебрежително отношение към всички останали.

Хората, страдащи от него, обаче не смятат, че реално имат проблем. Да си признаят подобно нещо, би означавало сериозно да застрашат усещането си за сила и възприятието, че са перфектни. Те често страдат от депресия, защото се чувстват критикувани, недооценени или отхвърлени.

Какви са причините за развитие на нарцистичното разстройство?

За съжаление, конкретните причини за развитие на нарцистично личностно разстройство не са напълно известни. Смята се, че то е свързано с проблемни взаимоотношения с родителите в детска възраст и с генетични фактори.

Казано по друг начин, ако едно дете е предразположено генетично към развиване на подобна психопатология и същевременно получава постоянна критика от страна на родителите си, е възможно то да се опита да скрие ниското си самочувствие, развивайки компенсаторно усещане за съвършенство.

Естествено, в противоположния случай, при който родителите демонстрират прекомерна загриженост и постоянно възхваляват децата, можем много по-лесно да си представим механизма на развитие на нарцистичното личностно разстройство.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.