Връзки
Начало

Започнали ли сме да се харесваме повече?

Преди почти 15 години козметичната фирма Dove търси начин да съживи своя бранд затиснат от голямата конкуренция. След проучване, проведено сред повече от 3000 жени от 10 държави, Dove създава своята кампания Real Beauty.

Първоначално в Канада, САЩ и Великобритания, а впоследствие и в цял свят, се появяват билборди с чаровни дами, които обаче далеч не покриват медийните стандартите за красота. Може би помниш обещания от последващи кампании на тази марка в България като „винаги ще създаваме продукти, които да правят щастливи нашите майки, дъщери, приятелки и сестри, най-важните жени в живота ни“. Dove показва красотата на жени във всички възрасти и с всякакви форми.

Какво правят другите, за да приемем собствената си красота?

Kампанията “Real Beauty” води 1,5 милиарда посетители в сайта й. Не съществува работещ модел в маркетинга и продажбите като цяло, който да не бъде повторен. Напълно естествено, след грандиозния успех на Dove блоговете за здравословен начин на живот са буквално наводнени от постове по темата. Ккнижарниците се изпълват със заглавия на книги за самопомощ, които напълно сменят фокуса на красотата от това как другите възприемат външния ни вид към възприятията ни за нас самите.

Разбира се, живеем в свят, в който създаването на полемика води до повече трафик в уебсайтовете. Онлайн мастодонти като Huffington Post започват да цитират психологични изследвания, които демонстрират негативния ефект на кампаниите на Dove и техните последователи. Не се пропуска да се спомене, че независимо, че в тях виждаме нормални жени, те все пак са преминали брутални компютърни обработки и че нищо не е такова, каквото изглежда.

И докато винаги можем да махнем и с лека ръка да заявим, че:
– всичко е въпрос на маркетинг, а маркетолозите са измамници per se;
– всичко, което фирмите правят, за да привлекат клиенти, е измама и само ни вреди;
– ако искаме да се чувстваме добре, трябва да се опитаме максимално да се откъснем от рекламите и да не вярваме на никого.
Дали не е по-добре да видим какво всъщност се е случило през последните няколко десетилетия по отношение на възприятието ни за самите себе си?

Приемаме ли повече външния си вид и теглото си?

В началото на август тази година по време на годишната среща на Американската психологична асоциация беше представен един доста интересен труд в това отношение. Резултатите от мета анализ на учени от колежа в Уустър показва, че жените днес приемат и харесват външния си вид много повече, отколкото преди 30 години. В труда си те включват повече от 250 изследвания, проведени между 1981 г. и 2012 г. с общо 100 228 участници.

Според резултатите им жените като цяло оставаме по-незадоволени с външния си вид от мъжете, особено по отношение на теглото. Недоволството на дамите обаче намалява с възрастта, докато при противоположния пол не се наблюдават значими промени с напредване на годините.

Bryan Karazsia, един от учените участвали в мета анализа, е оптимист по отношение на начина, по който се възприемаме. „ Когато става въпрос за хората в САЩ, където са проведени по-голямата част от анализираните изследвания и където хората са по-големи от всякога, повече от 2/3 от възрастното население е с наднормено тегло, може да се очаква, че недоволството по отношение на собственото тегло би се увеличило.“ Резултатите обаче са различни.

Според учените този ефект се дължи именно на медийния отзвук на кампании, целящи да възпитат момичетата и зрелите жени да приемат и харесват външния си вид.

Единственото нещо, което бихме добавили от Евита, е: Обичай тялото си! Ще живееш с него цял живот!

You must be logged in to post a comment Login

Коментирай:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.