Връзки
Начало

За първия учебен ден и собственото ни унищожение

Честит първи учебен ден, мили деца! Тази статия е посветена на всички вас, обречени от собствените си родители да живеете в един загиващ свят.

Скъпи деца, днес започва учебната година. През нея ще се учите да смятате и да четете. Ще учите география, история, физика и химия. Ще учите за далечни и вълнуващи места на земята. Ще учите за звездите и космоса. Ще учите за миналото и настоящето. Но няма да учите за бъдещето.

Ще учите, защото вашите родители ви повтарят, че само така ще се оправите в живота. Ще учите, за да можете да отидете в престижен университет. Ще учите, за да си намерите добре платена работа. Ще учите, за да можете да живеете добре. Да живеете… къде?

Днес е първият учебен ден. Утре е Международният ден за защита на озоновия слой. За него искаме да ти разкажем.

Озоновият слой се намира високо в небето. Той предпазва живите организми като теб, родителите ти, домашния ти любимец и всички дървета от радиацията на слънцето. Преди много години, когато пра бабите ти са били деца като теб, хората са използвали химикали, които били много вредни за озоновия слой.

Тогава те не го знаели, но за около 50 години тези химикали направили огромна дупка в атмосферата. След като разбрали какво се случва обаче, им трябвало още доста време, за да спрат да използват вредните химикали. Странна работа, а?

Дупката имала площ по-голяма от 270 Българии взети заедно и била като огромна рана в атмосферата на Земята. Тази рана е все още много голяма. От повече от 20 години тя зараства, но ще се излекува чак когато твоите собствени деца отидат на първия си учебен ден.

Сега ще ти разкажем още една история – тази за глобалното затопляне. Преди повече от 150 години (през 1859 г.) един учен обърнал внимание на хората, че използването на някои газове може да доведе до промяна в климата. Никой не му обърнал внимание и хората продължили спокойно да си замърсяват. С минаване на десетилетията имало все повече и повече учени, които казвали, че температурата на земята се покачва, в резултат на което много животински видове изчезват. Знаеш ли например, че твоите деца никога няма да видят черен носорог, защото видът му е изчезващ?

Минавали още години и все повече и повече от най-умните хора на света молели човечеството да спре да замърсява, защото планетата умира. И в един момент станало прекалено късно. Миналата година учените открили, че разтопяването на ледените шапки е необратимо, което ще доведе до сигурно покачване на морското равнище с метри през следващите векове. Огромна част от сушата ще бъде залята и много хора ще загубят домовете си. С всяка изминала година времето ще става все по-крайно. Ще има повече бури, суша, наводнения. Все повече животински видове ще изчезват.

Звучи тъжно, нали? Звучи нечестно, че на първия си учебен ден, твоите внуци ще живеят в един различен свят, който вече е умирал на твоя първи учебен ден! И всичко това, защото бабите и дядовците ти, родителите ти и другите възрастни са гледали безучастно унищожаването на планетата.

А вашият поглед, мили деца, ще бъде ли по-различен?
parviyat-ucheben-den-i-zashtitata-na-ozonoviya-sloj-3

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.