Връзки
Начало

Вегетариански бургери: три вкусни и бързи рецепти

Ако не обичаш месо, сигурно ти се случва да попаднеш в ситуация на въодушевление около парче мръвка от страна на по-кръвожадните ти приятели. Не се притеснявай, вече можеш да изненадаш дори най-големите любители на бургери с вкусен вегетариански вариант.

Вегетариански бургер с леща

Съставки:
1 скилидка чесън
250 г гъби
1 с. л. мащерка
2 с. л. зехтин
1 глава лук, нарязан на дребно
1 ч. ч. леща, сварена до готовност
¾ ч. ч. галета
1 яйце
сол
½ ч. ч. царевично брашно
50 г козе сирене
6 хлебчета за бургери
Домати и босилек за гарниране
Сосове
Приготвяне:
1. Наситни чесъна, гъбите и мащерката в блендер.
2. Загрей малко зехтин в тиган. Запържи до златисто лука на среден огън. Добави гъбената смес и остави за 2-3 минути докато се изпари цялата течност като разбъркваш от време на време. Махни от огъня и остави да се охлади.
3. Смеси охладената смес със сварената леща, галетата, яйцето и солта. Размачкай добре и оформи 6 броя плоски кюфтета. Оваляй бюргерите равномерно в царевично брашно.
4. Загрей около 1 с. л. зехтин в незалепващ тиган на среден огън. Постави бургерите последователно в тигана като ги оставиш да се готвят около 3 мин от едната страна. Обърни ги, покрий със сирене и ги остави още 3 мин докато сиренето се разтопи.
5. Разрежи хлебчетата за бургери на половина. Постави по едно кюфте във всеки и гарнирай с парче домат, малко босилек и сос на вкус.

Бургери с киноа по гръцки

Съставки:
½ ч. ч. измита киноа
1 средно голям морков, нарязан на дребно
1 глава лук, нарязан на дребно
450 г червен боб, варен
¼ ч. ч. галета
1 яйце
1 с. л. кимион
Сол и черен пипер
2 с. л. зехтин
½ ч. ч. кисело мляко
1 с. л. прясно изцеден лимонов сок
4 тънки питки
½ краставица, нарязана на тънки парчета
Приготвяне:
1. Сложи измитата киноа в ¾ ч. ч. вряща вода и остави да се готви на слаб огън докато цялата вода се абсорбира (около 12 – 14 мин)
2. Постави моркова, киноата, половината глава лук, боба, галетата, яйцето и подправките в блендер.
3. От смляната смес оформи плоски кюфтенца. Мокри ръцете си от време на време, за да не залепват. Остави за около 10 мин в хладилник.
4. Загрей на среден огън един голям незалепващ тиган със зехтин. Готви бургерите до златисто около 8 – 10 мин от всяка страна.
5. През това време в малка купа смеси киселото мляко, лимоновия сок и другата половина лук. Подправи със сол и черен пипер.
6. Сервирай бургерите в тънки питки, разрязани на две. Гарнирай с краставица и сос.

Печен бургер от нахут

Съставки:
2 с. л. зехтин
1 малка глава лук, нарязана на дребно
1 морков, нарязан
2 скилидки чесън
½ връзка свеж магданоз
1 ½ ч. ч. нахут, сварен
½ ч. ч. галета
Сол, кимион, кориандър
4 пълнозърнести питки
Свежи зеленчуци за гарниране
Сосове

Приготвяне:
1. В малък тиган задуши лука на среден огън за около 5 мин докато не омекне.
2. В блендер смеси моркова, чесъна, магданоза и нахута.
3. В голяма купа размеси нахутената смес с лука, галетата и подправките.
4. Оформи 4 плоски кюфтенца и ги нареди върху намазана със зехтин хартия за печене. С помощта на четка, намажи кюфтенцата със зехтин и отгоре. Печи в предварително загрята на на 200о С фурна около 15 – 20 мин докато станат златисти.
5. Сервирай бургерите в разрязани на две пълнозърнести питки като гарнираш със свежи зеленчуци и сосове на вкус.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Храни & Рецепти