Ако искаш да добавиш малко плътност към салата си, без да прекаляваш с дресинга, авокадото е твоят избор. Приятно и ненатрапчиво на вкус, то е страхотно допълнение към различни свежи зеленчукови ястия, дипове и салати. Това далеч обаче не са всички достойни за уважение качества на авокадото.
Хранителни стойности | на 100 г | % РКП* |
Енергийна стойност | 160 кал | |
Мазнини | 15 г | 23 % |
– наситени | 2,1 г | 10 % |
– полиненаситени | 1.8 г | |
– мононенаситени | 10 г | |
Холестерол | 0 | 0 % |
Натрий | 7 мг | 0 % |
Калий | 485 мг | 13 % |
Общо въглехидрати | 9 г | 3 % |
– влакнини | 7 г | 28 % |
– захари | 0,7 г | |
Протеини | 2 г | 4 % |
Витамин A | 2 % | Витамин C | 16 % |
Калций | 1 % | Желязо | 3 % |
Витамин B-6 | 15 % | Магнезий | 7 % |
Защо авокадото е толкова полезна храна?
1. Добър срещу лош холестерол
Както можеш да видиш в таблицата горе, авокадото е страхотен източник на фибри (влакнини). То съдържа също фитостероли и полифеноли. Благодарение на тези съставки, редовната му консумация може да намали „лошия“ холестерол с до 22 %, като същевременно увеличи добрия с до 11 %.
2. Помощ при отслабване
Опитвайки мазната кремообразна текстура на авокадото, вероятно последното нещо, за което си мислиш, е отслабване.То обаче съдържа олеинова киселина, която създава усещане за ситост и ти помага да не преяждаш. Фибрите в него пък те карат да се чувстваш пълна по-дълго време.
3. Здраве за сърцето
Редовната консумация на авокадо може да предотврати развиването на сърдечни заболявания. То съдържа голямо количество есенциални мастни киселини, които предпазват от натрупване на холестерол и пречистват организма от вредните свободни радикали.
4. Бомба от полезни вещества за всяка жена
Авокадото съдържа голямо количество желязо и витамин В, които подпомагат функцията на червените кръвни телца. То е богат източник на витамини К, С, Е, фолиева киселина, калий и магнезий.
5. Храна за кожата и косата
Благодарение на кремообразната му текстура, лесно можеш да превърнеш авокадото в страхотен подхранващ крем срещу бръчки или маска за лице. Антиоксидантите, аминокиселините и есенциалните масла в него помагат при слънчеви изгаряния, при суха и увредена коса или кожа.
6. Подарък за очите и мозъка
Лутеинът е вид каротеноид, който се съдържа в големи количества в ретината на очите и който, за съжаление, не се синтезира от човешкия организъм. Поради тази причина е необходимо да си го набавяме чрез храната от богати на лутеин храни като авокадото например. Що се отнася до мозъка, доказано ефективните при намаляване на риска от Алцхаймер хранителни вещества – витамин Е и омега 3 мастни киселини, изобилстват в авокадото.
7. Противовъзпалителен агент
Освен за усещането за ситост, олеиновата киселина помага ограничаването на възпаления и по-специално облекчава болката и отоците. Изследвания демонстрират, че някои от хранителните вещества в авокадото (фитостероли, антиоксиданти, омега 3 мастни киселини и полихидроксилирани мастни алкохоли) са свързани с намаляване на риска от развитие на остеоартрит и ревматоиден артрит, тъй като предпазват съединителната тъкан от възпаление.
Ако в крайна сметка всичко дотук не те е убедило, просто си направи/поръчай малко гуакамоле и помисли пак!
You must be logged in to post a comment Login