Връзки
Начало

Как да облекчим симптомите на сенна хрема

Повече от 20 % от населението на България страда от пролетната алергия, наричана още сенна хрема. За потърпевшите от тази алергия, прекрасните месеци между април и август са истинско мъчение – кихане, кашлица, течащ или запушен нос, сърбежи и пр.

В днешно време съществуват различни медикаменти, които потискат симптомите на алергията. За съжаление, те са често твърде агресивни към организма, а ефектът им, въпреки че облекчава до определена степен, не премахва изцяло дразненията.

Надали има лекар, който с ръка на сърцето и изцяло спокойно може да ти обещае да се излекуваш завинаги от алергията. Има някои неща обаче, които биха ти помогнали да се почувстваш по-добре:

Ограничи времето, което прекарваш навън

Количеството полен във въздуха е особено високо в ранните часове на деня и при ветровито време. Опитай се да избягваш да излизаш именно в такива ситуации. Когато си навън, винаги носи очила, те ще спрат част от полените да влизат в очите ти. Маската за лице също ще ти помогне, тъй като филтрира полените.

Спазвай хигиена

Хигиената през тези месеци е от ключово значение. Мий ръцете си, преди да пипнеш която и да е част на лицето. Винаги вземай душ и сменяй дрехите си непосредствено след като се прибереш у дома, за да не внесеш полени. Почиствай дома си с прахосмукачка с воден филтър. Обикновените прахосмукачки могат да влошат състоянието ти, тъй като завихрят дребните частици прах и така се вдишват по-лесно. Събувай обувките си навън и ги почиствай, преди да ги внесеш.

Промивки на носа

Някои лекари препоръчват промивки на носа със специален уред (иригатор) за нос. Чрез него с помощта на солен разтвор се отмиват полепналите полени и прах, като същевременно се овлажнява лигавицата и се намалява вероятността от възпаления.

Хранителен режим

Според учените, въпреки че резултатите от първоначалните изследвания с определени храни са доста обещаващи, все още е твърде рано да се правят категорични заключения. Смята се например, че риби, богати на омега-3 мастни киселини, могат да предпазят от развиване на алергични симптоми. Симптомите при деца с алергична астма намаляват, когато същите консумират много домати, краставици, зелен боб, патладжан и тиквички. Плодове и зеленчуци, богати на витамини С и Е, пък помагат при възпаление на дихателните пътища. Естествени пробиотици като киселото мляко също имат благотворен ефект върху симптомите на алергия.

Чайове и билки

Според алерголозите, когато става въпрос за лечение с билки, трябва да се внимава. Така или иначе голяма част от тях са съгласни, че зеленият чай е естествен антихистамин. За да избегнеш запушването на носа, започни да пиеш по две чаши на ден поне две седмици преди началото на сезона на полените.

Имунотерапия

Традиционната имунотерапия, използвана от лекарите, е на принципа на постепенното намаляване на чувствителността на организма към даден алерген. Така например поленът се администрира от лекар в малки, но прогресивно увеличаващи се дозировки за период от 3 до 5 години. Съществува и един доста по-симпатичен вариант на тази терапия. Ако обичаш кучета, Йоркширският териер може да ти е от помощ. Неговата козина наподобява структурата на човешки косъм, сама по себе си не предизвиква алергии, както козината на други видове кучета, и може да се използва като своеобразна ваксина срещу алергия.

Разбира се, по какъвто и начин да решиш да се бориш със сенната си хрема, винаги преди това се консултирай с лекуващия те лекар.

Ако имаш опит с пролетните алергии, сподели с нас и читателите ни по какъв начин облекчаваш състоянието си и как се справяш с кризите!

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.