Връзки
Начало

Защо кучето е най-добрият приятел на човека?

Всеки, който има куче, познава прекрасното усещане от това да се прибереш у дома след дълъг и изморителен ден и да бъдеш посрещнат на вратата от въртящата опашка на своя домашен любимец. Животът с домашен любимец е забавен, както и много полезен за здравето. Защо се смята, че именно кучето е най-добрият приятел на човека?

Поддържа тонуса ти

Както кучетата, така и хората има нужда от разходки. Никак не е изненадващо, че по-голямата част от собствениците на кучета се разхождат минимум 30 минути на ден. Казано по-друг начин, шансът да постигнеш и преминеш препоръчителното минимално време физическа активност на ден е с 54 % по-висок, ако имаш куче. Но разходките не са всичко. Според д-р Рийвс от университета в Мичиган стопаните на кучета са много по-дейни физически и участват в повече активности извън дома като спорт, градинарство и др.

Прави те щастлива и ти помага да намалиш стреса

Всеки любител на кучетата е изпитвал удоволствието от контакта с четириногите приятели. Всъщност, когато взаимодействаме с домашните си любимци, в организма ни се отделя хормонът окситоцин. Това е същият хормон, който се произвежда, когато майка прегръща детето си или когато целуваме любимия човек, и ни кара да се чувстваме щастливи. В същото време се намаляват и нивата на кортизол или така нареченият хормон на стреса.

Намалява риска от развиване на астма

Според изследване, проведено между 2001 и 2010 г. в Швеция, децата, израснали сред селскостопански животни, страдали два пъти по-малко от астма. След получените резултати учените провели допълнително изследване с деца в предучилищна възраст. Оказало се, че при онези, които живеели с кучета, рискът от астма бил с 15 % по-нисък. Тоест, ако си бременна или имаш бебе, не е нужно да се притесняваш от домашния си любимец, дори напротив.

Има терапевтичен ефект

В много части на света терапевтичните кучета стават все по-популярни сред хора с различни здравословни проблеми. Основната цел на този вид терапия е да подпомогне оздравителния процес и да предостави комфорт и емоционално спокойствие. Тя е изключително ефективна при хора с посттравматично стресово разстройство или подложени на химиотерапия; пациенти с хронични сърдечни проблеми и такива претърпели инсулт и са в процес на възстановяване на моторните си умения. В университета в Маями например кучетата се използват по време на сесия, за да намалят тревожността сред студентите.

Удължава живота ти

Вече казахме, че кучето у дома ти помага да бъдеш по-активна и съответно по-здрава. Това не е всичко. Според изследване, проведено през 2001 г., хората с домашен любимец (котка или куче) само след шест месеца имали значително по-ниско кръвно налягане по време на стрес. Друго изследване пък демонстрира, че за стопаните на кучета със сърдечни проблеми рискът от фатален инфаркт бил четири пъти по-малък от този при хора без животно вкъщи.

Намира ти нови приятели

Комуникацията с домашния любимец наистина помага, ако се чувстваш депресирана или самотна. Според психолога Алън МакКонъл собствениците на домашни любимци като цяло демонстрират по-високо самочувствие и се справят по-добре в ситуации на социално отхвърляне. Те са и чудесен начин да срещнеш и да се запознаеш с нови хора. Д-р Надин Каслов от университета в Атланта твърди, че кучетата са много ефективен начин да създадеш приятелства и не само.

Както виждаш, има много плюсове това да имаш домашен любимец, но те не бива да са причината да си вземеш такъв. Кучето, както и всяко друго животно, има своите нужди и е свързано с много отговорности. То има нужда от твоята любов и грижа. Преди да приемеш у дома си четириног приятел, трябва да се информираш внимателно и да обмислиш добре решението си. Ако наистина искаш и можеш да се грижиш за кученце, ти пожелаваме много весели емоции с него или нея.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.