Връзки
Начало

Защо карането на ски е най-бързия начин за отслабване?

Ако вече си планувала своята ски ваканцията за тази година, сигурно с нетърпение очакваш да усъвършенстваш техниката си на пистата и да хванеш прекрасен планински загар.

Знаеш ли обаче, че карането на ски е не само приятно, но и изключително полезно за здравето?

Освен, че за 6 часа каране ще изгориш 3 000 калории, можеш да отслабнеш с няколко килограма за една седмица, да стегнеш коремните мускули, да стимулираш имунната си система и да облекчиш депресията!

Ето защо е време да изкараш ските от килера:

1. Тонизира коремните мускули

Изкуството в карането на ски е свързано с това, да останеш стабилна на пистата. За да задържиш баланс, в действие се включва група мускули, разположена от двете страни на гръбначния стълб, която обикаля около тялото и приключва в областта на таза.

Това са ключови мускули, които действат като корсет, притискайки долната част на корема. Те тонизират мускулатурата в тази област и поддържат гръбнака, за да го предпазят, когато се наведеш или паднеш на пистата.

Укрепването им не само помага за баланса на пистата, но и допринася за цялостната ти координация.

2. Подпомага сърдечносъдовата система

Независимо дали започваш да се учиш или караш от години, на пистата подаряваш на сърцето ти една добра тренировка. Укрепването на сърдечносъдовата система означава, че увеличаваш сърдечния ритъм, който повишава циркулацията на кръвта и така снабдява тъканите с хранителни вещества и кислород, като същевременно подпомага по-бързото изхвърляне на токсини от тялото.

Така мускулните влакна получават повече кислород и кръв, което предизвиква образуването на повече капиляри и помага разрастването на мускулите. Това пък от своя страна води до по-голямо изразходване на калории.

3. Стяга мускулите

Въпреки, че карането на ски натоварва всички големи мускулни групи, най-повлияни са вътрешната и външната част на бедрата, подколянното сухожилие и седалищните мускули.

Предварителната загрявка и разтягането след каране предпазва от мускулна треска и потенциални травми. Разтегни добре долната част на краката, коленете, бедрата, долната и горната част на гърба и ръцете, като задържаш около 40 сек. в всяка част.

4. Помага ти да свалиш излишните килограми

Според фитнес експерти карането на ски може да ти помогне да свалиш няколко килограма само за една седмица. За един ден могат да се изгорят близо 3 000 калории – много повече от една стандартна тренировка в залата. Това естествено зависи от трудността на пистата – колкото по-голям е наклонът, толкова повече натоварване за тялото и повече изгорени калории.

Освен това при минусови температури, тялото повишава собствената си температура, като по този начин също гори калории.

Естествено ефектът ще е по-голям, ако вместо топъл шоколад или алкохол за сгряване, пийваш вкусен чай.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.