Връзки
Начало

Защо обичаме да гледаме спортни състезания?

В годината на Европейското първенство по футбол във Франция и на Олимпийските игри в Бразилия, спортните вълнения в цял свят са на върха. Подобни международни състезания предизвикват широк интерес и бурни емоции сред феновете.

Какво ни носи гледането на спорт на емоционално ниво?

Гледането на спорт ни носи удоволствие

Звучи прекалено очевидно, но все пак е важно да се отбележи: голяма част от хората гледат спортни състезания заради удоволствието от гледането на самото състезание и от очакването на крайния резултат. Изследвания показват значително покачване на допамин – „хормонът на щастието“, в мозъка, когато гледаме победата на любимия отбор или любимия състезател.

Според Артур Раней и Дженингс Бриант, автори на книгата „Наръчник на спорта и медиите“, отношението ни към един или друг отбор е определено от линейна скала. В единия й край са позиционирани спортисти и отбори, които харесваме много, а в другия са тези, които мразим. Степента на задоволство от гледането на дадено спортно състезание зависи от това, къде се намират противниците на скалата. Казано по друг начин, колкото повече харесваме спечелилия отбор и не харесваме загубилия, толкова повече изпитваме удоволствие от гледането на играта.

Гледането на спорт ни носи вълнение

Друг мотивационен елемент е вълнението, което изпитваме при гледане на спортно състезание. Тази емоционална възбуда е причинена от несигурността, пред която е изправен спортния фен. Усещането, казват учените, е подобно на това, което изпитваме, когато играем на компютърни игри или е още по-силно при спортните залагания. Колкото по-неясен е изходът и по-оспорван резултатът, толкова повече адреналин се отделя в мозъка и толкова повече се вълнуваме.

Гледането на спорт покачва самочувствието

Победата на любимия отбор покачва самочувствието на спортните фенове, тяхната убеденост в собствените способности и талант. За съжаление според изследванията, обратният ефект също е на лице: когато любимият отбор загуби, самоувереността на феновете намалява. Всъщност изследване проведено от Хърт, Зилман, Ериксон и Кенеди демонстрира, че привържениците на печелившия отбор са не само по-уверени в бъдещите му победи, но и оценяват собствените си способности при изпълнение на различни социални, физически и мисловни задачи като по-добри от тези на феновете на противниковия отбор.

Гледането на спорт ни разсейва

Скуката от монотонната работа или стресовото ежедневие в съчетание със способността на спортните вълнения да ни откъснат от тях е още един силен мотиватор да гледаме спортния канал. Интересното обаче е, че според изследванията мъжете много по-често отколкото жените гледат спорт по телевизията с тази цел. Същата закономерност се наблюдава и при феновете на екипни спортове спрямо тези на индивидуални.

Какво ни носи спортът на когнитивно ниво?

Спортът ни учи

Дори и ти самата да не обичаш особено много да гледаш спорт, сме сигурни, че имаш поне един приятел, наподобяващ ходеща енциклопедия по отношение на отбори, спортисти, първенства, купи и медали. Според Ганц и Винер много хора обичат да гледат спортни събития и да четат за тях заради идеята от получаване на повече информация и знания, както и заради възможността да я обсъдят впоследствие с други хора.

Наслаждаваме се на естетиката на играта

Изглежда спортове като фигурното пързаляне, гимнастиката, ските или гмуркането имат много повече естетически качества от други, не до там „красиви“ спортове като футбола например. Ако попиташ феновете на този спорт обаче, те със сигурно ще ти дадат хиляди примери за прекрасни моменти от мачовете.

В тази точка няма как да не споменем доста популярния в социалните мрежи канал People Are Awesome, в който можеш да се насладиш на уникалните физически способности на хора от цял свят.

Какво още ни дава гледането на спорт?

Гледането на спортни състезания има силен социален елемент. На стадиона, у дома с приятели и със семейството или на специален екран в парка, празнуваме заедно победите на любимите си отбори, чувстваме се съпричастни към техните успехи и неуспехи, усещаме се част от една група.

За съжаление именно този социален елемент на гледането на спорт е и доста опасен. Формирането на затворени групи от фенове, които до такава степен се отъждествяват с групата, че възприятията им за феновете на други отбори са изкривени от непоносимост и омраза. Но това е тема на друга статия!

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.