Каквото и да си говорим, лятото освен сезон за почивка е и време, в което се отдаваме на редица пороци… и то доста по-често от обикновено. След упорити тренировки и здравословни хранителни режими, през летните ваканции далеч не следим това, което хапваме, нито това, което пийваме. Резултатът: организъм, който спешно се нуждае от пречистване. А есента е чудесен сезон за това. Връщаме се към ежедневието си, вкарваме живота си в ритъм, а природата, както винаги, е насреща.
Градините през есента изобилстват от вкусни плодове и зеленчуци. И както винаги сме казвали в Евита – няма нищо по-вкусно и полезно от реколта, отгледана по органичен начин и консумирана през сезонна ѝ.
Свикнали сме да си представяме пролетта като сезон за премахване на ненужните неща от живота ни. Пролетен детокс, пролетно почистване на дома и т.н. Именно есента обаче е сезонът за пречистване според древното аюрведично учение. Аюрведата е холистичен метод, тоест според нея пречистването трябва да включва както организма, така и съзнанието ни.
Ето какво ни разказват нашите приятели от Ulatea Detox.
Как да се подготвиш за тридневния детокс?
– Поне 1–2 седмици преди детокса започни бавно да премахваш от ежедневието си кафето, алкохола, всякакви животински продукти, захар, преработени и пържени храни.
– Подготви място у дома си, на което можеш да изкарваш вечерите си в тишина. По време на детокса се старай да изкарваш максимално много време на тихо, сама, без технологии около себе си. След работа не включвай телевизора или компютъра, а си създай релакс атмосфера у дома. Запали ароматна свещ и се опитай да помедитираш.
Какво да правиш по време на есенното аюрведично пречистване?
– Всяка сутрин непосредствено след събуждане пий топла вода с няколко капки лимонов сок.
– Преди всяка закуска, обяд и вечеря пий детоксикиращ чай.
– Ежедневно прави между 20 и 60 минути йога.
– Яж по едно и също време всеки ден.
– Яж колкото ти е необходимо, но единствено кичари.
– Избягвай да ядеш между храненията. Ако си наистина гладна, можеш да хапнеш малко белени бадеми, предварително накиснати във вода.
Рецепта за кичари
Необходими продукти:
½ ч. ч. ориз басмати
1 ч. ч. мунг дал
6 ч. ч. вода
1 – 1,5 см корен от джинджифил
Щипка сол
2 ч. л. гхи
½ ч. л. кориандър
½ ч. л. смлян кимион
½ ч. л. кимион на зърна
½ ч. л. синапени семена
½ ч. л. куркума
Щипка асафетида
Свежи листа от кориандър
1 ½ ч. ч. зеленчуци
Начин на приготвяне:
Измий добре ориза и бобчетата мунг. Сложи ги във водата и ги свари за около 20 мин, докато омекнат.
Нарежи зеленчуците на дребно, добави ги към ориза и бобчетата и ги остави да врят още около 10 мин.
В отделен съд загрей маслото гхи и сложи семената, докато започнат да пукат. Добави другите подправки и разбъркай добре.
Смеси маслото с подправките и ориза. Посоли и гарнирай със свежи листа от кориандър.
You must be logged in to post a comment Login