Днешните изненадващо вкусни и нискокалорични рецепти за мъфини са абсолютно доказателство, че изкушаващите сладкиши могат да бъдат и доста полезни. Както знаеш, в Евита обичаме да експериментираме и всички рецепти, които публикуваме, са лично изпробвани от нас.
Всъщност, когато нашите приятели от Ulatea ни изненадаха с кутия сладки и солени мъфини, бяхме просто очаровани. Още на следващия ден се обадихме да вземем рецептите и запретнахме ръкави в кухнята. Хапнахме ги с чаша чай за повече енергия и голямо удоволствие.
Есенен мъфин с тиква
Необходими продукти:
1 ½ ч. ч. брашно от лимец
2 ч. л. канела
1 ч. л. мляно индийско орехче
1 ч. л. джинджифил на прах
1 ч. л. сода
Щипка сол
½ ч. ч. кафява захар
1 презрял банан
1 ½ ч. ч. пюре от тиква (тиквата се опича добре, след което се пасира до образуването на пюре)
3 с. л. мед
1 яйце
Начин на приготвяне:
В голяма купа смеси брашното, канелата, индийското орехче, джинджифила , содата и солта. В отделна купа намачкай банана и го смеси добре с пюрираната тиква, кафявата захар, меда и яйцето. Добави брашнената смес към тиквената и размеси добре до образуването на хомогенна паста.
Разпредели сместа на 12 равни части във формички за мъфини и печи в предварително загрята на 180о С фурна за около 20 – 25 минути. Можеш да провериш дали са готови с клечка за зъби, като ги боцнеш леко. Ако клечката излиза суха, значи са готови.
Мъфин с овесени ядки, ябълка и канела
Необходими продукти:
2 ч. ч. овесени ядки
¾ ч. ч. сушени фурми без костилките
¼ ч. ч. гореща вода
1 средно голяма ябълка (почистена и нарязана на кубчета)
½ ч. ч. мляко
2 яйца
1 ч. л. ванилия
1 ч. л. бакпулвер
Щипка сода
Щипка сол
1 ч. л. канела
Начин на приготвяне:
Сложи фурмите в блендер, добави горещата вода и ги остави така за около 5 минути, след което ги миксирай добре. Прибави ябълките и млякото и пюрирай отново. Добави всички останали съставки и пусни блендера да работи, докато се получи максимално гладка смес.
Разпредели сместа на 12 равни части във формички за мъфини и печи в предварително загрята на 180о С фурна за около 30 – 35 минути. Можеш да провериш дали са готови с клечка за зъби, като ги боцнеш леко. Ако клечката излиза суха, значи са готови.
Шоколадов мъфин с банан
Необходими продукти:
3 презрели банана
3 с. л. кокосово масло
2 яйца
5 с. л. кленов сироп
1 ½ ч. ч. брашно от лимец
3 с. л. сурово какао
1 ч. л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Смачкай бананите на каша с помощта на вилица. Докато продължаваш да бъркаш добави кокосовото масло, яйцата и захарта. В отделнa купа смеси брашното, какаото и содата. Добави ги към банановата смес и разбъркай добре. Разпредели сместа на 12 равни части във формички за мъфини и печи в предварително загрята на 200о С фурна за около 15 – 20 минути. Можеш да провериш дали са готови с клечка за зъби, като ги боцнеш леко. Ако клечката излиза суха, значи са готови.
You must be logged in to post a comment Login