Връзки
Начало

Къде бъркаме с метаболизма си?

Сигурни сме, че ежедневно попадаш на какви ли не новости по отношение на спорта и здравословния начин на живот. Пробваме различни спортни режими, доверяваме се на нови диети, но при токова много информация е трудно да разграничим истината от фалшивите факти.

Голяма част от вярванията по отношение на метаболизма и стимулирането му продължават да обикалят интернет пространството, но всъщност са базирани на остарели изследвания. Съвременните научни среди си стискат ръцете в няколко направления по отношение на този въпрос.

Ето няколко погрешни вярвания, които могат по-скоро да ти попречат, отколкото да ти помогнат да отслабнеш:

1. Закусвай с въглехидрати

Ясно е, че за много дами традиционните тестени закуски отдавна са табу. Те обаче се заместват с други богати на въглехидрати варианти като овесени ядки, мюсли и други. Нека разгледаме нещата на биохимично ниво.

Известно е, че непосредствено след събуждане, нивата на кротизол в кръвта са високи. Това гарантира на тялото ти достатъчно високо ниво на кръвна захар за началото на деня. Консумацията на богати на въглехидрати храни притъпява това производство на кортизол, тъй като самите те снабдяват организма с достатъчно захар.

Според някои изследвания това може да доведе до промени в биологичния часовник на човек, а от там да повлияе на способността на организма да изгаря мазнини.

Решението: сутрин наблягай на протеиновите храни.

2. Яж по 5-6 пъти на ден

Ако си активен спортист, диабетик или имаш сериозни проблеми с кръвната захар, яденето по 5-6 пъти на ден едва ли ще ти помогне да не напълнееш. Винаги когато ядем, особено въглехидрати, нивата на кръвна захар в организма се покачват, а заедно с това и инсулина.

Както знаеш, основната функция на инсулина е да „складира“, а не да „изгаря“. Хапвайки на 2-3 часа ти всъщност вкарваш организма си в постоянно състояние на скалдиране на мазнини.

Решението: Яж, когато си гладна. Спри да ядеш, когато се нахраниш.

3. Прави, колкото се може повече и по-продължителни кардио тренировки

Кардио упражненията са изключително полезни и тук няма две мнения. Това обаче далеч не означава, че когато си прекалила с хапването, трябва да се претрепеш от тичане. Всъщност прекалено дългите кардио тренировки намаляват нивата на хормонът на щитовидната жлеза, тестостерона и хормоните на растежа, докато същевременно увеличават нивата на кортизол.

Ключът към здравословния метаболизъм е да се съсредоточим върху силови тренировки, които повишават силата и издръжливостта. Те стимулират производството на тестостерон и хормони на растежа, което от своя страна стимулира метаболизма и здравословното изгаряне на мазнини през цялото денонощие.

You must be logged in to post a comment Login

Коментирай:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.