Връзки
Начало

Каква е разликата между романтичната любов и сексуалното привличане?

Когато човек е със своята половинка, обикновено любовта и сексуалното желание вървят ръка за ръка. Въпреки че ни изглеждат като две части на едно и също нещо обаче, това са две различни субективни преживявания, случващи се на различно невробиологично ниво.

Това казва психологът Лиза Даймънд от университета в Юта, поставяйки под въпрос дефиницията на думата любов в речника: чувство на дълбока и постоянна привързаност или обич, която включва сексуално желание.

Еволюционно погледнато, има разлика в произхода на тези две преживявания. Всъщност сексуалното желание се е зародило като необходимост в процеса на чифтосване, докато за любовта в романтичния ѝ смисъл се смята, че произхожда от връзката между дете и родител. Така погледнато, не е изненадващо, че хората могат да изпитват тези чувства поотделно.

Според Даймънд и колегите ѝ това не е всичко. Те твърдят, че няма значение дали човек е хетеро, би или хомосексуален по отношение на сексуалното му желание и това дали може да се влюби в човек от същия или противоположния пол.

Казано по друг начин, не е задължително хетеросексуалният човек да се влюбва само в противоположния пол, а хомосексуалният в същия, тъй като процесите в основата на двете чувства са функционално различни.

Изследванията на Даймънд идват в отговор на съществуващите дотогава модели и теории на Филип Шейвър и Синтия Хейзън, според които сексуалното привличане е един от трите ключови компонента на любовта между двама възрастни. Именно това я прави и толкова различна от връзката между родител и дете.

Според изследванията на друг психолог – Памела Рейгън, повечето хора смятат сексуалното привличане и страстта за важна част от процеса на влюбване. Тя обръща внимание, че в характеристиките на любовта, които обикновеният човек изброява, винаги е включено сексуалното привличане. За нея двете преживявания определено са свързани.

В друго изследване Рейгън открива, че двойки, които избират между това дали „са влюбени“, дали „се обичат“, или дали „се харесват“, онези, които избират, че „са влюбени“, изпитват най-високи нива на сексуално привличане.

Рейгън обаче не отрича, че съществува разлика между онова, което хората смятат за привлекателно в сексуален или романтичен план.

Какво обаче търсят мъжете и жените, когато става въпрос за сексуално привличане или любов? Според мъжете, жените смятат богатите мъже за сексуално атрактивни, а според жените, мъжете са най-сексуално привлечени от стереотипа за женска красота (сексапил).

Истината е, че както за едните, така и за другите, външният вид определя до най-голяма степен сексуалното привличане. Що се отнася до любовта, и двата пола търсят в партньора си добрина, сърдечност, общителност, надеждност, стабилност и чувство за хумор.

Любопитното е, че хуморът се смята за важен и по отношение на сексуалното привличане. В крайна сметка какъв извод можем да си извлечем от казаното дотук?

По-голямата част от хората са били влюбени и са изпитвали сексуално желание към партньорите си, но не бива да бъркаме двете неща.

Въпреки че еволюционно погледнато това са различни въпроси, самата Даймънд заявява, че те се подхранват взаимно и често здравата сексуална връзка води до скрепяване на чувствата един към друг.

You must be logged in to post a comment Login

Коментирай:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.