Връзки
Начало

Какво трябва да знаеш за ГМО в храната?

Купуването на акции на Монсанто от страна на немския фармацевтичен гигант Байер за пореден път разбунтува духовете сред анти-ГМО обществото. За да разберем каква е причината толкова много хора да изпитват страх от възможното сливане, трябва да се върнем в самото начало.

Какво е ГМО?

ГМО (генно модифициран организъм) е организъм, променен с помощта на генното инженерство, чиито генетични характеристики са променени чрез вмъкването на модифициран ген или гени от други организми. Тези чужди гени биха могли да идват от бактерии, вируси, растения, насекоми, животни и дори хора.

Чрез този процес се развиват селскостопански култури, които са по-устойчиви срещу заболявания, суша, вредители и хербициди и които дават по-обилна реколта. Така например някои видове генно модифицирани домати са по-устойчиви към хербициди и насекоми и същевременно зреят по-бавно или по-бързо.

Как ЕС регулира използването на ГМО?

В ЕС използването на ГМ храни е регулирано и подобни продукти минават строга оценка на безопасността и риска за здравето на човека и околната среда. Тя се извършва както от Европейския орган по безопасност на храните, така и от местните регулаторни органи. Разрешението за култивиране и използване на разрешени от ЕС ГМО обаче зависи от националните правителства.

Каква е позицията на България?

Като цяло България заедно с още 18 страни членки на ЕС (Австрия, Белгия, Великобритания, Хърватска, Кипър, Дания, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша и Словения) е против ГМО. През октомври 2015 г. българският парламент гласува в страната да не се допуска отглеждането на ГМ култури. Това обаче далеч не означава, че на пазара няма такива продукти. Всички разрешени за продажба в ЕС, съдържащи ГМО, храни се продават свободно и в България.

Какви са разрешените ГМО храни и фуражи в ЕС?

Получилите разрешение за разпространение ГМО храни и фуражи са различни видове царевица, памук, соя, рапица и захарно цвекло. Според регулаторните органи те са доказано безопасни и няма причина за притеснение. Някои учени обаче предупреждават, че процесите по създаване на ГМО все още не са достатъчно проучени и няма достатъчно информация относно дългосрочните ефекти на ГМО върху човешкото здраве и околната среда.

Защо позицията на обществото е от значение?

Според проведено през 2010 г. проучване на общественото мнение в ЕС по отношение на ГМ културите, в абсолютно всички страни членки противниците са повече от поддръжниците. В същото време нормативната уредба на Съюза задължава изричното обозначаване върху опаковките на всички хранителни продукти, съдържащи ГМО. Това възпира много фермери и производители на храни да избягват като цяло използването на такива продукти.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.