Климатът се променя. Храната и земеделието също трябва. Това е категоричната позиция на ООН по отношение на производството на храна и опазването на околната среда. В статията ни
„За първия учебен ден и собственото ни унищожение“ вече ти разказахме за необратимостта на нашите действия като човечество върху околната среда.
Промените в климата са реални и могат да бъдат измерени. Това вече не е тайна и ако все още съществуват хора, които да отричат това, то те или са абсолютни неосведомени глупаци, или имат някакъв конкретен и определено егоистичен интерес от подобна позиция. Температурите бавно се покачват, променя се количеството валежи, както и други метеорологични фактори, които влияят на земеделието.
В същото време световното население се увеличава. Според очакванията на ООН до 2100 г. на света ще живеят повече от 10 милиарда човека. Въпросът е дали настоящите начини на производство на храна са и ще бъдат подходящи за изхранването ни? Отговорът е категорично НЕ. Ето как влияе земеделието на климатичните промени:
Източник на посочените факти е Организацията по прехрана и земеделие към ООН.
Животновъдството е отговорно за приблизително 2/3 от емисиите на парников газ и на 78% от емисиите на метан в земеделския отрасъл.
Категорична точка в плюс за вегетарианците и любителите на био земеделие.
Промените в климата имат отрицателно въздействие върху състоянието на природните ресурси.
Това което подчертава нарастващото значение на използването на тези ресурси по устойчив начин. Нужно ли е да споменаваме, че унищожаването на тези ресурси, означава невъзможност за отглеждане на храна.
Според Организацията по прехрана и земеделие към ООН земеделието в световен мащаб трябва да увеличи производството си повече от 60 % до 2050 г.
Това разбира се означава повече обработваема земя, повече замърсяване с пестициди и торове, освен ако не бъдат взети мерки.
Повече от 1/3 от произведената в света храна, или около 1.3 милиарда тона на година, се изхвърля или разваля.
Факт, който различни НПО-та се опитват да променят и да доставят тази храна до нуждаещите се.
Очаква се, че до 2050 г. уловът на основните видове риба в тропическите райони ще намалее до 40 %.
Това са все райони, чиято прехрана силно зависи именно от това.
Целта на ООН е да унищожи глада в световен мащаб до 2030 г.
За да бъде постигната тази цел и да бъде възможна борбата с глада, трябва да обърнем внимание на климатичните промени.
You must be logged in to post a comment Login