Връзки
Начало

Кое в почивката е почивка?

Август, любимият и отпускарски за много хора месец настъпи. Хиляди хора ще заминат за морета и планини или просто ще останат у дома да си починат. Движението в градовете вече е значително по-спокойно, леко облекчение за онези, които остават в офисите си през този горещ летен месец.

Защо е важно да си вземеш отпуска?

След края на отпуските стресът от завръщането на работното място ежегодно се превръща в една от най-тренди темите в интернет. Това обаче далеч не означава, че човек не трябва да излиза във ваканция. Всъщност липсата на пълноценна почивка е отговорна за голям процент от така наречените случаи на „прегаряне“, за намалената продуктивност и креативност, високите нива на стрес, а понякога дори за проблемите с близките.

За съжаление, много често, дори и на ръба на силите си, хората изпитват вина за това, че оставят работата си или имат усещането, че ще изпаднат от работния процес. А истината е, че почивката може да те направи още по-добра в работата ти. Ето какво казва науката по този въпрос:

Знания

Множество научни изследвания сочат, че когато си в покой, мозъкът ти обработва наскоро придобита информация, прави логически връзки, запаметява нови умения и пр.

Креативност

Ако притежаваш собствен бизнес, си наясно, че пълното откъсване от работата е абсолютно немислимо. Все пак според изследване, цитирано от „The Wall Street Journal”, след отпуска мениджърите са много по-креативни и готови да мислят за дългосрочната стратегия на фирмата.

Продуктивност

През 2006 г. фирма „Ernst & Young“ провежда изследване сред своите служители и открива, че за всеки 10 часа почивка, производителността на работника се увеличава с 8 %.

Щастие

Изследване, проведено сред 1500 холандци, сочи, че онези, които са взели отпуска, са значително по-щастливи цели две седмици след почивката си. Логично, нали? Учените зад това изследване ни препоръчват да си вземаме по-чести и кратки почивки, за да бъдем по-щастливи през цялата година. И да не забравяме, че тази информация все пак идва от 7-та най-щастлива страна според Световния индекс на щастието за 2016 г.

Как наистина да си починеш по време на отпуска?

Колко пъти ти се е случвало да имаш нужда „да си починеш от почивката“? Защо според теб се получава така? Дали времето с цялата фамилия ти идва малко в повече или обикновено през отпуската си работиш доволно, само че без удобствата на офиса? Може би си планувала прекалено интензивно пътешествие, с много места за разглеждане или пък през тази отпуска си решила да свършиш някои неща, за които все не ти остава време? Естествено, остава и вариантът да се отдадеш на прекалено много партита и алкохол?

Да, животът е прекалено кратък, а времето за ваканция още повече. Ако искаш наистина да използваш отпуската и почивката си по предназначение, а именно, за да се отпуснеш и да си починеш, ето няколко идеи.

Избери място, което свързваш със спокойствие и душевен мир: Намери място, в което наистина можеш да се насладиш на тишината и да отделиш време за себе си.
Не прави прекалено много планове: Изглежда, че за 10 дни или две седмици можеш да видиш всички приятели, за които не си имала време, или да посетиш един куп забележителности. Всъщност не е така, а ваканцията ще свърши, преди да си се обърнала.
Забави темпото и се наслади на момента: Просто се отпусни и послушай вълните, които се разбиват в брега. Отиди на масаж, направи си вана. Просто се отпусни.
Бъди гъвкава: Често нещата не се случват точно по план. Това обаче не е причина за излишен стрес по време на ваканцията. Просто бъди отворена да преосмислиш ситуацията.
Вслушай се във вътрешния си часовник: Ваканцията е време, в което можеш да забравиш за времето. Спи, когато ти се спи, яж, когато си гладна. Забрави за графиците, часовниците и календарите.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.