Връзки
Начало

Котка или куче: кой е най-добрият домашен любимец?

Според скорошно проучване на Асошиейтед прес относно нагласите на хората към кучетата и котките около 74 % от запитаните заявили, че харесват много кучета. За сравнение – само 41 % казват същото за котките. От всички 2000 човека само 2 % отговарят, че не харесват кучета срещу 15 %, които не харесват котки.

Независимо дали предпочиташ повече кучета или котета, със сигурност си чувала изказвания като „кучетата са най-верните приятели“, „кучетата биха направили всичко за стопаните си“ и „котките са егоисти“ (или „котките искат да превземат света“, което не звучи толкова странно, когато видиш котката си втренчена в теб) или „котките са много по-умни от кучетата“.

Каква е причината да възприемаме тези две животни по толкова различен начин?

Ако погледнем на въпроса исторически, опитомяването и на двете животни е имало една и съща цел: да подпомагат хората в ежедневието и да им правят компания. И така, докато кучетата са били помощ по време на лов, котките са ловували мишки у дома.

Котките през вековете

Популярността на котките е изминала много път през вековете. От обожествяването им в Древен Египет до обявяването им за дяволски животни, притежавани от вещици, през Средновековието. Любопитното е, че и до днес около котките витае определена тайнственост и много хора изпитват притеснение в присъствието им.

Социалната организация на кучетата

За кучетата промяната е била значително по-малка. Всъщност според някои учени възприятията ни за котките и кучетата се дължат на социалната организация на кучешките глутници и котешката самостоятелност. Може да се каже, че поведението на първите е много по-близко до това на хората. Подобно на нас, те са много по-податливи и реагират много повече на социални награди и наказания. Достатъчно е само да си представиш реакцията на кучето си, когато го погалиш и му кажеш „добро момче“ или „добро момиче“.

Какви са плюсовете да имаш коте у дома според научните изследвания?

Според Пег Стрийп, автор в списание Psychology Today, собствениците на котки (или в духа на популярните вярвания „хората, притежавани от котки“) са истински късметлии. Тя прави задълбочен анализ на различни изследвания, провеждани през годините, по отношение на мъркащите любимци. Ето и няколко интересни открития:

1. Независимост

Подобно на своите домашни любимци, хората с котка са много по-независими и до определена степен интровертни. Според изследване, проведено от Самюел Гозлинк и екипа му, те са обаче и малко по-невротични от кучкарите.

2. Любвеобилност

Професор Дениз Гастело също смята, че собствениците на кучета и котки наистина притежават ралични личностни особености. Всъщност в нейното изследване 60 % от хората се определяли като любители на кучетата и само 11 % като любители на котките. По-голямата част от първата група харесвали най-много факта, че кучетата им са близки приятели, докато във втората група като най-важна характеристика на котките била посочвана тяхната любвеобилност.

3. Спокойствие

Съществуват много изследвания, които демонстрират благотворния ефект на домашните любимци върху здравето на хората. Според учените обаче хората, притежаващи котки, имат предимство, тъй като домашните им любимци значително и бързо намаляват нивата на стрес.

4. Връзки

Изследване, проведено от Гретчен Рийви и Микел Делгадо, демонстрира, че както собствениците на котки, така и на кучета е малко вероятно да притежават избягващ стил на привързаност. Избягващият стил на привързаност според класификацията на Бартоломей и Хоровиц се характеризира с това, че тези хора избягват да влизат в задълбочени връзки и изпитват страх да не загубят своята независимост и идентичност.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.