Връзки
Начало

Синдром на нощното хранене: симптоми, причини и лечение

В университета имах колежка и близка приятелка с един много любопитен навик. Като тийнейджър тя беше страдала от анорексия, като, за щастие, беше преминала най-страшната фаза. Независимо, че фигурата ѝ беше прекрасна (слаба и атлетична), тя имаше притеснение относно храната, която приема през деня. Освен това имаше чести паник атаки и като студент по психология вече се беше самодиагностицирала с генерализирано тревожно разстройство.

Тази моя приятелка беше изключително екстровертен и обаятелен човек, винаги заобиколена от много хора. Във всяка една минута от деня тя се стараеше да бъде ангажирана и съответно почти не се хранеше. Тя имаше и проблеми със съня. През нощта се будеше по няколко пъти, за да яде. Интересното беше, че в просъница можеше да погълне почти всичко, включително храни, които като цяло не харесваше.

Любопитното е, че тогава измисляхме всякакви варианти да я спрем. Включително монтирахме катинар на хладилника, но така и не открихме, че състоянието ѝ си има име: синдром на нощното хранене.

Какво е синдром на нощното хранене?

Синдромът на нощното хранене е хранително разстройство, класифицирано в DSM-V в категорията „Други хранителни разстройства“ (Петото издание на диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства). От него страдат около 1 % – 2 % от световното население. Синдромът се среща много по-често при хората със затлъстяване – около 10 % от тях страдат от него. Въпреки че засяга хора от двата пола и от всички възрасти, той се среща най-често сред младите жени.
Диагностицирането на този синдром обикновено е свързано с продължителни периоди на нощно преяждане. Обикновено страдащите от него не осъзнават какво точно правят, докато ядат.

Какви са симптомите на синдрома на нощното хранене?

– Закуските се пропускат, като първото хранене за деня е минимум няколко часа след събуждане;
– Повече от половината храна за денонощието се приема след вечеря;
– Обикновено е съпроводено от високи нива на стрес, депресия, тревожност, причинени от хранителните навици;
– Нощните хранения водят по-често до чувство на вина, отколкото до наслада;
– Проблеми със заспиването и съня като цяло;
– Има по-голяма вероятност от сомнамбулизъм.

Какви са причините за развиване на синдром на нощното хранене?

Причините за развиване на това хранително разстройство вероятно са смесица от биологични, генетични и емоционални елементи. Най-често срещаният фактор, който отключва синдрома, е стресът. Той често се проявява за първи път в студентските години, когато режимът на младите хора често се обръща, като дисфункционалните хранителни навици продължават и по-нататък в живота.

Диетите и умишленото ограничаване на храната през деня е друга предпоставка за развитие на синдром на нощното хранене. Когато тялото не е получило необходимия калориен прием, то започва да изпраща сигнали на мозъка. Липсата на калории се наваксва през нощта, защото тогава не сме толкова нащрек.

Как се лекува синдромът на нощното хранене?

Лечението на този синдром изисква комбинация от терапевтични методи. Първото нещо, което човек трябва да направи, е да се запознае в дълбочина с естеството на своя проблем. По отношение на специфичните психологични терапии експертите посочват когнитивно-поведенческа терапия , междуличностна терапия, диалектическа поведенческа терапия и програми за управление на стреса. Избраният психологичен метод се съчетава с програма за физическа активност и специален хранителен режим.

 

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.