Връзки
Начало

От какво се страхуваме: 10-те най-често срещани фобии

Понякога имам усещането, че думите фобия и депресия са вероятно най-използваните психологични термини в ежедневието. Макар и не специфична за фобиите или тревожните разстройства, ето малко статистика:

Според данни на Световната здравна организация 27 % от населението на ЕС, Исландия, Норвегия и Швейцария във възраст между 18 и 65 годишна възраст е страдало поне веднъж от проблеми, свързани с употреба на субстанции, психоза, депресия, тревожност и хранителни разстройства. 1 от 15 човека в тези региони страда от генерализирана депресия. Ако включим всички видове депресия и тревожност, съотношението би било 4 от 15.

Какво е фобия?

Защо говорим за тревожност (anxiety), след като статията е за фобии? Всъщност фобиите са вид тревожни разстройства. Те се характеризират със силен страх или тревожност към нещо специфично, като паяци, височини или тъмнина например. В петото издание на диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства (DSM – V) агорафобията и социалното тревожно разстройство (социална фобия) са класифицирани отделно от всички останали специфични фобии.

Агорафобията е тревожно разстройство, при което човек често избягва места и ситуации, които водят до панически атаки, чувство, че си в клопка и нямаш възможност за бягство. Хората със социална фобия пък изпитват огромен страх от социални ситуации.

Какви са тенденциите?

Винаги, когато пиша статии за психични проблеми, обичам да поглеждам първо колко често даден проблем се търси в Интернет и има ли някакви специфични тенденции в световен план. При повечето разстройства от този тип наистина има специфичен повтарящ се модел. В Google Trends лесно може да се види, че думата „фобия“ например има открояващ се пик на търсенията през месец октомври. В глобален план хората търсят пет пъти повече „фобии“, отколкото през предходния месец например. Този феномен се повтаря всяка година, като най-много търсения на думата има във Филипините, Сингапур, Индонезия, Пуерто Рико, Австралия. Най-търсените фобии пък са свързани по някакъв начин с други хора като например „фобия от любов“, „фобия от обвързване“, „фобия от хора“ или „социална фобия“.

Кой се страхува най-много?

Тревожните разстройства са най-често срещаният психичен проблем в САЩ и вторият такъв в Европа. Разликите в отделните страни обаче са огромни. Ако в САЩ 8.8 % от населението има някаква форма на специфична фобия, то в Ирландия например този процент е 0.2 %. Специфичните фобии се развиват най-често в детска възраст и се срещат в най-голям процент именно при децата. Процентът намалява с увеличаването на възрастта. Вероятността жена да има фобия е между 2 до 4 пъти по-голяма, от колкото мъж.

От какво се страхуват хората по света?

Простичък въпрос с не толкова лесен отговор.

Социална фобия

В Южна Корея например само 0.53 % от хората имат социална фобия, докато в някои руски републики повече от половината население има този проблем (52.7 % според изследване, проведено през 2000 г.)

Агорафобия

Агорафобята в Европа пък засяга между 1.3 % и 1.8 % от населението според различни източници, докато в САЩ този процент е 0.8 %.

Арахнофобия

На гръцки αράχνη (арахни) означава „паяк“. Според статистиката фобиите от буболечки представляват около 40 % от всички фобиини разстройства. Само страхът от паяци засяга между 3.5 % и 6.1 %.

Офидиофобия

Повечето хора намират змиите за доста неприятни. Има и такива обаче, които дори самото виждане на змия на снимка или на филм носи истински ужас. Смята се, че това са около 10 % от населението в световен мащаб.

Акрофобия

За онези, на които им се налага да летят често, фобията от височини е истинско проклятие. 5 % от световното население изпитва ирационален страх от високо.

Кинофобия

Ако имаш кученце за домашен любимец, сигурно просто не можеш да си представиш как някой би могъл да има фобия от тези космати същества. Силният страх обхваща всякакви породи кучета, от малки Йоркширски териери до големи Догове.

Астрафобия

Във връзка с предната фобия, за много кучета може да се каже, че изпитват страх от светкавици и гръмотевици. Така е и при хората. Всъщност астрафобията е една от 10-те най-разпространени фобии в света.

Клаустрофобия

Страхът от затворени пространства за мен винаги е бил свързан с неприятни места като стари, дрънчащи соц асансьори. Ако си от онези между 2 % и 5 %, страдащи от клаустрофобия в света, не само асансьорите биха били проблем за теб.

Мизофобия

Обектът на страх при мизофобията са микробите. Често миене на ръце, почистване у дома, използване на ръкавици за докосване на предмети. Всъщност мизофобията често е свързана с обсесивно-компулсивно разстройство, което е друг вид тревожно разстройство.

Аерофобия

Аерофобията или авифобията означава страх от летене със самолет, хеликоптер или друг летателен апарат. Тя често се среща заедно с други специфични фобии като акрофобия или клаустрофобия.

You must be logged in to post a comment Login

Коментирай:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.