Връзки
Начало

Защо спирането на цигарите НЕ води до напълняване?

В последните години все повече и повече хора се отказаха от този вреден навик, а хилядите програми и апликации за спиране на цигарите, като че ли изчезнаха. Дори от гиганта в тази индустрия „Филип Морис“, заявиха, че ще спрат производството на цигари. Е, не сега… вероятно не и скоро, но фирмата вече е инвестирала над 3 милиарда долара в разработването на нов вид устройство за „пушене“, което се различава от съществуващите в момента електронни цигари.

Тенденцията в световен мащаб върви към създаване на все по-рестриктивни закони по отношение на тютюнопушенето. В България по кутиите вече се появиха неприятни изображения, илюстриращи последствията от цигарите. В Европейския съюз се опитват да наложат премахването на брандовете от кутиите, което би било сериозен удар срещу цигарените компании. Още по-крайни мерки са взети в австралийския островен щат Тасмания, където е забранена продажбата на цигари на лица, родени след 2000 година. Най-сериозни са законите срещу тютюневите изделия в Туркменистан – първата държава, забранила изцяло продажбата на цигари.

Защо все още пушиш, ако целият свят се бори срещу това?

Имам приятели, които биха казали, че това им носи удоволствие и нямат абсолютно никакво желание да се откажат. Други са влезли в непрестанния цикъл от отказване и пропушване на всеки две седмици. Има и такива, които казват, че биха отказали цигарите, но се страхуват да не напълнеят. Сама по себе си тази причина звучи абсурдно. Да осъзнаваш вредата от пушенето за здравето и външния ти вид (сбръчкване на кожата, пожълтяване на зъби и т.н.) и все пак да не се отказваш, за да не качиш някой и друг килограм!?

Изказването „искам да спра цигарите, но ме е страх да напълнея“ е абсурдно и се базира на абсолютно погрешни вярвания. Самото спиране на цигарите не води автоматично до напълняване. Вярно е, че според някои проучвания около 80 % от бившите пушачи качват няколко килца, но този ефект първо може да бъде избегнат и второ е като цяло краткотраен.

Средното тегло на бившите пушачи е точно толкова, колкото това на хората, които никога не са пушили.

Естествено, важно е да се отбележи, че ефектът на напълняване се наблюдава по-често и в по-голяма степен при по-пристрастените пушачи.

Кога се качват килoграми?

1. Солетка вместо цигарка

За много хора един от симптомите на абстиненция е свързан с непрестанно усещане на глад.
Чувството на празнина в стомаха при отказване на цигарите се бърка с глад. Тревожността се лекува с похапаване на повече богати на въглехидрати храни. Непрестанното посягане към устата, свързано с дръпване от цигарата, се заменя с хапване. Най-важната причина за увеличаване на количеството храна, което приемат бившите пушачи е „събуждането“ на вкусовите рецептори и обонянието. С две думи, изведнъж си даваме сметка колко вкусни са някои неща наистина (тук говоря категорично и от личен опит). Резултатът от всичко това – напълняване.

2. Ефектът на никотина върху метаболизма

Това е причината, за която се хващат онези пушачи, за които казахме, че не искат да откажат цигарите, за да не напълнеят. Смята се, че никотинът забързва метаболизма, поради което пушачите средно тежат малко по-малко от непушачите.

Учените обаче казват, че дори и през първите няколко месеца да има покачване в килограмите, теглото се нормализира при огромна част от хората в рамките на една година. Освен това, да се каже, че ако спреш цигарите ще напълнееш, не е напълно правилно. Всъщност част от изследваните лица (около 25 %) дори отслабват.

Въпросът сега остава: заслужава ли си наистина да продължиш да пушиш, само защото има шанс да напълнееш?

You must be logged in to post a comment Login

Коментирай:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.