Връзки
Начало

Хляб без глутен: три вкусни рецепти

Хлябът е една от най-консумираните храни в световен мащаб. В днешно време разнообразието от вкусни хлябове е огромно. Ние обаче предпочитаме да приготвяме храната си у дома. Така си гарантираме, че в нея няма допълнително добавени оцветители, консерванти, подобрители на вкуса и т.н.
Наскоро писахме за плюсовете и минусите от безглутеновата диета. Сега идва ред и на няколко вкусни идеи за домашно приготвен хляб без глутен.

Рецепта за пикантен царевичен хляб без глутен

Продукти:
200 г фино смляно царевично брашно
280 мл мътеница (или пълномаслено мляко с малко лимонов сок)
25 г масло
1 чили, изчистено от семките и нарязано на ситно
1 ч. л. бакпулвер
¼ ч. л. сода бикарбонат
50 г сладка царевица
2 яйца
½ ч. л. сол

Начин на приготвяне:
За около 3–4 минути запечи царевичното брашно в сух тиган. Изсипи половината брашно в купа заедно с мътеницата, разбъркай и остави да преседи 2–3 часа.
Разтопи маслото и го изсипи заедно с другите съставки (включително останалото царевично брашно) в престоялата смес от мътеница и царевично брашно.
В предварително загрята на 220 о С фурна постави тавичка, намазана с масло, и я остави да се сгорещи. Изсипи тестото в нея. Трябва да започне да цвърчи, когато го изсипеш вътре. Печи около 15–20 минути до златисто.
Остави да се охлади и сервирай.

Рецепта за безглутенов хляб със сушени домати

Продукти:
200 г безглутеново бяло брашно
1 ч. л. сол
3 ч. л. бакпулвер
280 мл мътеница (или пълномаслено мляко с малко лимонов сок)
3 яйца
1 ч. л. доматено пюре
2 с. л. зехтин
50 г сушени домати (около 6– 8 броя), нарязани на едро
25 г пармезан

Начин на приготвяне:
Смеси брашното, солта и бакпулвера в голяма купа. В отделен съд смеси мътеницата, яйцата, доматеното пюре и зехтина и разбъркай добре. Добави продуктите от втората купа към първата, като ги размесиш добре и накрая сложиш сушените домати и половината пармезан.
Изсипи тестото в предварително намазана със зехтин тава, поръси с останалия пармезан. Печи в предварително загрята на 180о С тава около 50–60 минути до готовност. След изваждане увий хляба в кърпа и остави да изстине.

Рецепта за безглутенов хляб с тиквички и сирене

Продукти:
2 ч. ч. бяло безглутеново брашно
¾ ч. л. ксантанова гума (добавка за безглутенови печива, придаваща им плътност)
2 ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сол
75 мл зехтин
2 яйца
75 мл пълномаслено кисело мляко
1 средна тиквичка, обелена и настъргана
70 г настърган пармезан
50 г настърган чедър

Начин на приготвяне:
В купа смеси добре брашното, ксантановата гума, бакпулвера и солта. В друга купа разбий зехтина, яйцата и киселото мляко. Бавно започни да добавяш брашното, докато смесиш всички съставки. Накрая добави тиквичките и сирената, като размесиш добре, за да се разпределят равномерно.
Печи около 35–40 минути в намазана със зехтин тавичка и предварително загрята на 180о С фурна. След като извадиш хляба, го остави да се охлади, обвит в кърпа.

You must be logged in to post a comment Login

Коментирай:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.