Връзки
Начало

За или против безглутеновата диета

Безглутеновата диета определено е един от модните трендове в храненето. Около нас все повече и повече хора избират този начин на хранене и истината е, че наблюдаваме положителни резултати по отношение на теглото от първо лице.

Какво е глутен?

Глутенът е смес от протеин, съдържащ се в зърнени култури като пшеницата, ръжта и ечемика. Той действа като слепващ агент и придава еластичност на тестото. За разлика от други растителни протеини глутенът има слаби хранителни свойства.

Непоносимост към глутен

Целиакия

Целиакията е автоимунно заболяване, което обикновено се проявява още в най-ранна детска възраст (между 6 месеца и 2-годишна възраст). При консумация на глутен се нарушава покритието на тънките черва, което затруднява усвояването на хранителни вещества. Симптоми за целиакия могат да бъдат газове и издуване, загуба на тегло, постоянна умора и чувство на слабост.

Други форми на глутенова непоносимост

Според някои учени една изключително малка част от хората с непоносимост към глутен имат целиакия. Различни изследвания сочат, че огромна част от пациентите с автоимунни заболявания са силно чувствителни към глутен и се чувстват много по-добре, когато го махнат от диетата си. При целиакията имунната система атакува червата, при ревматоидния артрит са ставите, при болестта на Хашимото е щитовидната жлеза. При всички тези състояния глутенът предизвиква реакция в имунната система, която „напада“ някоя част на организма.

Ползи и вреди от безглутеновата диета

Безглутеновата диета е последният писък по отношение на здравословния начин на живот. Както знаем обаче, не всичко в живота е черно и бяло. Представяме ти плюсовете и минусите на този тип хранителен режим и оставяме на теб решението.

Плюсове на диетата без глутен

1. За хората с непоносимост към глутен, премахването му от диетата е абсолютно задължително. Те започват да се чувстват много по-добре, а полезните вещества в храната най-накрая могат да се абсорбират от организма.
2. С премахването на глутена от диетата се премахват и висококалорични въглехидрати, които те карат да се чувстваш подута и отпаднала. Ако ги замениш с други въглехидрати като сладките картофи например, ще почувстваш много повече енергия.
3. Намаляването на килограмите е друга страхотна причина да разкараш глутена. Ако замениш хляба, пастата и сладкишите с повече плодове и зеленчуци, ще се отървеш по-лесно от неприятните мазнини.
4. Той стимулира по-здравословния живот като цяло. Ако преминеш на такава диета, ще се наложи да четеш повече етикети и да приготвяш повечето от храната си у дома. Така ще намалиш консумацията на вредни преработени храни.

Минуси на диетата без глутен

1. За съжаление, спазването на безглутенов режим е свързан с отказването на много вкусотии като пица и паста, хляб, сладкиши и палачинки, зърнени закуски и мюсли, сосове, банички, бира и др.
2. Липсата на достатъчно познания по отношение на храните, съдържащи глутен, може да доведе до недостиг на въглехидрати, фибри и други хранителни вещества като витамин В, фолиева киселина, калций и желязо.
3. Тъй като храните, съдържащи глутен, са богати и на въглехидрати, те дават много енергия. Поради тази причина често те се заместват с мазнини и захар, които представляват по-сериозна заплаха за здравето и фигурата от глутена.
4. Приготвянето на безглутенови ястия изисква предварителна подготовка и време. Необходимо е внимателно да подбираш съставките и да обмисляш рецептите. Освен това, ако само ти спазваш такъв режим, трябва да приготвяш храната си отделно от тази на другите членове на семейството.

 

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.