Палеолитната диета е базирана върху храните, които са консумирали нашите прадеди – месо и риба с ниско съдържание на мазнини, зеленчуци и плодове. Тя представлява цялостен начин на хранене, а не просто временен режим, целящ отслабване например. Палеолитната диета се фокусира върху прости храни, преминали единствено минимална топлинна обработка (варене или печене), които не съдържат пестициди, антибиотици и пр. Тя категорично отрича преработените храни, зърнените, бобовите и млечните продукти, захарта, растителното масло и т.н. Въпреки че все още няма реални научни доказателства относно ефективността на тази диета, истината е, че съществуват различни изследвания, които демонстрират благотворното ѝ влияние при хора с наднормено тегло и такива, страдащи от диабет.
Палеолитната или по-популярна като палео диета е базирана върху антропологична теория, свързваща начина на живот на човека от праисторията и съвремието. От генетична гледна точка няма съществена разлика между хората, живеещи тогава и днес. Привържениците на палео режима смятат, че именно благодарение на начина си на хранене и движението първите хомо сапиенси не са страдали от сърдечни проблеми, наднормено тегло и др. – твърдение, което обаче днес все още остава в сферата на предположенията. Други последователи на това течение посочват, че човекът се е развил като такъв вследствие на диетата си.
Каквато и да е истината, факт е, че хиляди хора днес се хранят по този начин и открито заявяват, че се чувстват и изглеждат по-добре от всякога. Режимът е особено популярен сред активно спортуващите и любителите на био продуктите.
Какво съдържа палеолитната диета?
Базирай храненето си на непреработени храни.
Меса: телешко, агнешко, свинско, заешко, дивечово, пуешко, патешко.
Риба и морски дарове: сьомга, пъстърва, треска, скариди, стриди, раци.
Яйца: от свободно отглеждани кокошки, патици, гъски.
Зеленчуци: целина, чушки, лук, праз, алабаш, карфиол, патладжан, броколи, аспержи, краставици, зеле, брюкселско зеле, артишок, авокадо, тиквички, маруля, рукола, цикория, ряпа, крес.
Мазнини: зехтин, кокосово масло, авокадо, мас, лой, патешка, телешка и агнешка мазнина, мазни риби (сардини, сьомга, скумрия), ядково олио и масло.
Плодове: ябълки, банани, портокали, горски плодове, грейпфрут, круша, праскови, нектарини, сливи, нар, папая, ананас, грозде, череши, диня, пъпеш, киви, лимон, лайм, манго, кокос, мандарини, смокини, фурми.
Ядки и семена: шамфъстък, бразилски орех, слънчоглед, сусам, чия, ленено семе, тиквени семки, орехи, кедрови ядки, макадамия, кестен, кашу, бадем, лешник.
Гъби.
Подправки, билки и други: магданоз, мащерка, лавандула, мента, босилек, розмарин, пелин, риган, градински чай, копър, дафинов лист, кориандър, джинджифил, чесън, черен пипер, люти чушки, анасон, червен пипер, кимион, куркума, индийско орехче, ванилия, карамфил.
Напитки: вода, чай, кафе.
Какво НЕ трябва да ядеш, ако спазваш палеолитен режим?
Захар: Продукти, съдържащи захарен сироп и изкуствени подсладители;
Зърнени култури: пшеница, ръж, ечемик;
Бобови растения: боб, леща и др.;
Млечни продукти: особено нискомаслените вариации;
Растителни и трансмазнини: маргарин, слънчогледово олио и др.;
Преработени храни, включително всичко, върху което е написано диетично, нискомаслено и т.н.;
Алкохол.
В днешно време много хора предпочитат да се хранят здравословно, базирайки режима си върху постулатите на палео диетата. В по-лесните за следване варианти за менюта на този хранителен режим често можете да намерите масло от отглеждани на свобода животни, безглутенови зърнени култури като лимец и ориз и др.
You must be logged in to post a comment Login