Връзки
Начало

Как да увеличиш шансовете си за успех?

Независимо дали става въпрос за прекратяване на вреден навик или за създаване на здравословен режим, промяната винаги е сложна. За да се откажеш от нещо, което обичаш, но което знаеш, че ти вреди, са необходими дисциплина и постоянство. Можеш да се опиташ да спреш цигарите, но ако не вярваш в това, което правиш, навярно ще се провалиш. Същото важи и за здравословното хранене.

Ако все още си тук, вероятно вярваш в целта си и би жертвала много, за да я постигнеш. И все пак как можеш да увеличиш шансовете си за успех?

Споделяй целите си

Изследвания показват, че ако споделиш целта си с други хора, вероятността да я постигнеш се покачва. Според психолога Елизабет Ломбардо, когато направим намеренията си публични, това ни мотивира да работим по-усърдно. Споделяйки целта си, имаш четири пъти по-висок шанс за успех. В крайна сметка никой не иска да изглежда слабохарактерен!

Споделяй напредъка си

Пътят към крайната цел също е изключително важен. Според Рей Ву, съосновател на Weilos, хората, които демонстрират своя напредък в социалната мрежа, отслабват средно с половин килограм на седмица, а тези, които не – с около 100 г. Намери приятел, който иска да постигне подобни резултати, и ежедневно споделяйте прогреса си със снимки, съобщения или кратки разговори по телефона.

Спри йо-йо ефекта

Всички краткотрайни и силно ограничителни диети водят до йо-йо ефект. Те увеличават вероятността от заболявания, тъй като повишават нивата на кортизол в организма, забавят метаболизма и в дългосрочен план се натрупват повече мазнини за сметка на мускулна маса. Ако искаш да отслабнеш трайно, промени режима си на хранене в дългосрочен план. Диетолозите съветват: Не прави нищо днес, което не си готова да спазваш цял живот.

Изяждай водата

Не сме привърженици на насилственото поглъщане на литри вода. И все пак тя е необходима за организма и ни помага да се чувстваме по-сити. Пий чай и зеленчукови смутита. Включи в диетата си повече храни с високо съдържание на вода като супи, плодове и зеленчуци. Освен че като цяло са по-ниско калорични, те съдържат много полезни за организма ти витамини и минерали.

Мисли за следващото си хранене

Докато хапваш закуската си, обмисляй какво ще ядеш на обяд. Това ще ти помогне да не преяждаш. В същото време не се откъсвай напълно. Опитай да се концентрираш върху всяка хапка. Изследване показва, че хората ядат с 44 % по-малко, когато мислят за храната, която консумират в момента.

Вземи си куче

Разходките с кучето ти гарантират поне 30 минути движение на ден. Ако не искаш животно, запълвай всеки момент у дома с движение. Клякай, докато си миеш зъбите или си сушиш косата. Качвай се и слизай по стълбите. Ходи пеша, колкото се може повече.

Излизай с приятели

За да отслабнеш, не е нужно да спреш да излизаш. Просто внимавай какво хапваш в ресторанта, избягвай пържено, хляб и десерти. Забрави за захаросаните коктейли и бирата. Ако държиш да вдигнеш градуса, наблегни на бялото вино (естествено с мярка). Ако предпочиташ безалкохолно, избери газирана вода с парче лимон.

Наблегни на мускулите

Не искаме да те превръщаме в културист, но колкото повече мускулна маса имаш, толкова повече калории ще изгаряш, докато си почиваш на дивана. Само 11 минути силови упражнения, три пъти седмично, са достатъчни да намалят телесните мазнини и да забързат метаболизма ти. А и както се сещаш, 1 кг мускул заема доста по-малко място от 1 кг мазнина.

Ако искаш да отслабнеш, защото смяташ, че наднорменото тегло сериозно застрашава здравето ти, вероятността да успееш е много по-голяма, отколкото, ако просто не се харесваш в новите дънки. В първия случай ще се стремиш към реална промяна в начина ти на живот. Във втория, вероятно ще започнеш да гладуваш, но при първа възможност ще се нахвърлиш върху най-близкия сладкиш.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.