Връзки
Начало

Проблемът с плодовите сокове

След като ти споделих за Вики и нейната кокосова захар, днес ще ти разкажа за Сашо и любовта му към плодовете и плодовите сокове. Той наскоро стана татко на страшно сладко момченце. Преди няколко дни ми сподели, че през изминалата зима е качил няколко килограма, но сега ги е свалил с повече кардио тренировки и подходящ хранителен режим.

И докато се чудиш какво общо имат бебето и качените килограми при мъжете, отговорът е простичък – мъжете също пълнеят по време на бременност. Според британски изследователски център, провел това проучване с близо 5000 мъже, силният пол качва средно 6-7 кг. по време на бременността на по-нежната половинка. Учените обясняват този феномен с факта, че мъжете не се удържат пред странните прищявки за хапване на бременните дами и също си похапват добре.

Но да се върнем към въпроса със соковете. Сашо е спортна натура и живее доста здравословно. Неговото „прегрешение“ – страшен фен е на сладкото. Вместо да изяде 2-3 шоколада обаче, Сашо изяжда 2-3 кг плодове… и пийва сок. Плодовете са напълно ок, но по отношение на соковете трябва да се отбележат няколко неща. Факт е, че не е никак добра идея да се прекалява с тях.

Кой е основният проблем с плодовите сокове?

Липсата на фибри в тях.

Изцеждането на сока освобождава захарите от плодовете и премахва неразтворимите фибри. Проблемът не е само в соковете. При смутитата структурата на фибрите също се разваля и захарите се изпускат свободно. Всъщност в основата си, проблемът на Вики и Сашо е един и същ – фруктозата. По-голямата част от захарта в плодовете е именно такава, а единственият орган, който може да я преработи е черният дроб.

Малко фруктоза в ябълката не може да ни навреди, тъй като я приемаме заедно с фибрите от плода. Фибрите ни предпазват от ефекта на фруктозата като забавят абсорбирането й (така то става постепенно) и ни помагат да се чувстваме сити по-дълго време.

При плодовия сок и всички други сладки напитки фруктозата директно отива в черния дроб, който не успява да я преработи и алармира панкреаса, който вдига нивото на инсулина в кръвта, за да неутрализира непреработената захар. Инсулинът, от своя страна, превръща захарта в мазнини, които се натрупват в тялото и причиняват затлъстяване.

Според някои експерти, приемът на фруктоза в течен вариант възпрепятства функцията на черния дроб, което води до редица здравословни проблеми като затлъстяване, диабет и отделяне на по-голямо количество мазнини, включително в черния дроб.

Ето защо, когато е разтворена в течности, захарта е вредна, независимо дали е фруктоза или глюкоза.

Зъболекарите пък не биха ни препоръчали да я консумираме, тъй като Британската дентална асоциация е открила директна връзка между консумацията на плодов сок и образуването на кариес.

Извод:
Сашо е измислил как да не прави набези на шкафа с шоколад. Ние бихме го посъветвали обаче да хапва плодовете, а за пиене – вода или чай.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.