Ако страдаш от мигрена, то със сигурност ти е известно, че определени храни могат да засилят болките ти. За 1 от всеки 3-ма, например, алкохолът влияе зле върху симптомите… и не, тук не става въпрос за стандартен махмурлук, с който вероятно всеки се е сблъсквал. Научно доказано е, че мононатриевият глутамат, който се добавя в много консервирани храни, е тотално противопоказен при подобни проблеми. Въпреки че в научните среди няма консенсус относно консумацията на зрели сирена и обработени меса, много хора споделят, че тези храни влошават състоянието им.
Знаеш ли обаче, че съществуват различни храни, които могат да облекчат болките от мигрената.
Плодове, зеленчуци и бобови растения
Плодовете и зеленчуците съдържат естествен растителен естроген. Много жени получават мигрена по време на цикъла си, което може да се дължи на рязък спад в производството на естроген. Растителният естроген е полезен, тъй като подпомага регулацията на нивата на естроген в тялото.
Мазни риби
Както знаеш , мазните риби съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини. Различни изследвания демонстрират облекчаващия ефект на тези противовъзпалителни хранителни вещества при хора, страдащи от мигрена.
Кафе
Когато става въпрос за кафе и мигрена, истината е някъде по средата. Кофеинът подпомага събирането на кръвоносните съдове в мозъка и е класическа съставка за борба с мигрената. Ако прекалиш с количеството обаче, ефектът може да е абсолютно противоположен.
Джинджифил
В Евита обожаваме джинджифила. Той има противовъзпалително действие и помага при мигрена, тъй като блокира производството на простогландин. Джинджифилът успокоява и неприятното гадене, което често съпровожда кризите при мигрена.
Храни, богати на магнезий
Магнезият е едно от ключовите вещества за женския организъм. Смята се, че ниските нива на магнезий в организма ни правят по-чувствителни и съответно е по-вероятно да имаме кризи в такива моменти. Хапвай повече ядки, зелени листни зеленчуци и бобови растения.
You must be logged in to post a comment Login