Ще го повторя за хиляден път! Просто обожавам есента и страхотните зеленчуци, които могат да се намерят през този сезон. Ниските температури навън предразполагат към седене у дома, а един страхотен начин да прекараш времето си е да сготвиш за семейството или приятелите си. Природата ни е подготвила толкова много прекрасни плодове и зеленчуци, че просто няма как да не се възползваме от тях.
Любопитно е колко много сме свикнали да използваме една част от растението и да изхвърляме друга, защото си мислим, че тя не се използва. От няколко месеца обаче реших да проверявам абсолютно всичко, преди да отиде в кофата, и така открих няколко разкошни приложения на листата на цвеклото.
Оказва се, че традиционно в България листата на всички видове цвекло се използват за готвене. Можеш да ги приготвяш както спанака и другите видове зелени листни зеленчуци. Също така, можеш да ги използваш за салати, вместо марули.
Днес ще ти представя няколко от любимите ни и изпитани рецепти с листа от червено и бяло цвекло – пълни с полезни хранителни вещества и разбира се, нискокалорични.
Пикантни листа от цвекло с чесън
Сотираният на тиган спанак е вкусно и здравословно изкушение. Замени спанака с листа от цвекло и ще получиш същия страхотен резултат.
Необходими продукти:
- 2 връзки листа от цвекло
- Зехтин
- 2 скилидки чесън
- ¼ ч. л. лют червен пипер
- Сол и черен пипер
- 2 лимона
Начин на приготвяне:
Почисти листата от дръжките, след което ги попари за около 2 минути във вряща подсолена вода. След като ги извадиш, ги полей обилно с ледена вода докато се охладят, за да спреш процеса на готвене. Отцеди ги добре и ги нарежи на едро.
В голям тиган загрей зехтина и сложи нарязания на ситно чесън и червения пипер за около 1 минута. Добави листата и още зехтин на вкус. Овкуси със сол и черен пипер. Разбъркай добре и готви няколко минути докато листата се сгорещят. Сервирай с лимоновия сок.
Сарми с листа от цвекло
(традиционна родопска рецепта в стил Евита)
Знаеш, че в Евита обичаме да търсим здравословни кулинарни предизвикателства в кухнята от цял свят. Никога обаче не забравяме и вкусотиите, които предлага местната кухня. Оказва се, че в Родопите правят страхотни сърмички с листа от цвекло. Ние си ги приготвихме в постен вариант.
Необходими продукти:
- 8-10 листа от цвекло
- 1 ч. ч. ориз
- 1 глава лук
- 1-2 моркова
- 50 г смлени орехи
- Сол, черен и червен пипер, кимион и дафинов лист
Начин на приготвяне:
Измий добре листата и почисти дръжките им. В дълбок тиган задуши лука и морковите докато омекнат. Добави добре измития ориз и го запържи заедно със зеленчуците докато стане леко златист. Залей сместа с 2 ч. ч. гореща вода и прибави подправките. Готви на слаб огън, докато оризът поеме цялата вода.
Постави във всяко листо около една лъжица ориз. Завий внимателно всяка сърмичка и ги подреди на дъното на намазана със зехтин тенджера. Притисни ги към дъното с обърната на обратно чиния и полей с гореща вода, така че водата да стига до началото на чинията. Готви на слаб огън до готовност.
Песто с листа от цвекло
Попаднах на тази рецепта напълно случайно, но след като я видях, просто не успях да устоя на изкушението да спра всякаква друга работа и да я приготвя. Оригиналът беше с листа от ряпа, но тъй като в този момент се бяхме снабдили с листа от цвекло, просто експериментирах… напълно в мой стил.
Необходими продукти:
- 2 връзки листа от цвекло
- 1 скилидка чесън, нарязана на дребно
- ⅓ ч. ч. счукани печени бадеми
- ⅓ ч. ч. настърган пармезан
- ¼ ч. ч. сушени домати, нарязани на дребно
- Зехтин
- Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Сложи листата от цвеклото в блендер за няколко секунди, докато се нарежат на ситно. Добави чесъна, бадемите, пармезана и доматите и пусни блендера, докато съставките се смесят добре. Полей с обилно количество зехтин, сол и черен пипер. Разбъркай и сервирай.
You must be logged in to post a comment Login