Връзки
Начало

Листа от цвекло: 3 вкусни и полезни рецепти

Ще го повторя за хиляден път! Просто обожавам есента и страхотните зеленчуци, които могат да се намерят през този сезон. Ниските температури навън предразполагат към седене у дома, а един страхотен начин да прекараш времето си е да сготвиш за семейството или приятелите си. Природата ни е подготвила толкова много прекрасни плодове и зеленчуци, че просто няма как да не се възползваме от тях.

Любопитно е колко много сме свикнали да използваме една част от растението и да изхвърляме друга, защото си мислим, че тя не се използва. От няколко месеца обаче реших да проверявам абсолютно всичко, преди да отиде в кофата, и така открих няколко разкошни приложения на листата на цвеклото. Оказва се, че традиционно в България листата на бялото цвекло се използват за готвене. Днес ще ти представя няколко от любимите ни и изпитани рецепти с листа от червено и бяло цвекло – пълни с полезни хранителни вещества и разбира се, нискокалорични. Можеш да ги приготвяш както спанак или друг вид зелен листен зеленчук.

Пикантни листа от цвекло с чесън

lista-ot-tsveklo-3-vkusni-i-polezni-retsepti-1
Сотираният на тиган спанак е вкусно и здравословно изкушение. Замени спанака с листа от цвекло и ще получиш същия страхотен резултат.
Необходими продукти:
2 връзки листа от цвекло
Зехтин
2 скилидки чесън
¼ ч. л. лют червен пипер
Сол и черен пипер
2 лимона

Начин на приготвяне:
Почисти листата на цвеклото от дръжките, след което ги попари за около 2 минути във вряща подсолена вода. След като ги извадиш, ги полей обилно с ледена вода докато се охладят, за да спреш процеса на готвене. Отцеди листата добре и ги нарежи на едро.

В голям тиган загрей зехтина и сложи нарязания на ситно чесън и червения пипер за около 1 минута. Добави листата цвекло и още зехтин на вкус. Овкуси със сол и черен пипер. Разбъркай добре и готви няколко минути докато листата се сгорещят. Сервирай с лимоновия сок.

Сърми с листа от цвекло (традиционна родопска рецепта в стил Евита)

lista-ot-tsveklo-3-vkusni-i-polezni-retsepti-2
Знаеш, че в Евита обичаме да търсим здравословни кулинарни предизвикателства в кухнята от цял свят. Никога обаче не забравяме и вкусотиите, които предлага местната кухня. Та, оказва се, че в Родопите правят сърмички с листа от цвекло. Ние си ги приготвихме в постен вариант.

Необходими продукти:
8-10 листа от цвекло
1 ч. ч. ориз
1 глава лук
1-2 моркова
50 г смлени орехи
Сол, черен и червен пипер, кимион и дафинов лист

Начин на приготвяне:
Измий добре листата от цвекло и почисти дръжките им. В дълбок тиган задуши лука и морковите докато омекнат. Добави добре измития ориз и го запържи заедно със зеленчуците докато стане леко златист. Залей сместа с 2 ч. ч. гореща вода и прибави подправките. Готви на слаб огън, докато оризът поеме цялата вода.

Постави във всяко листо от цвекло около една лъжица ориз. Завий внимателно всяка сърмичка и ги подреди на дъното на намазана със зехтин тенджера. Притисни ги към дъното с обърната на обратно чиния и полей с гореща вода, така че водата да стига до началото на чинията. Готви на слаб огън до готовност.

Песто с листа от цвекло

lista-ot-tsveklo-3-vkusni-i-polezni-retsepti-3
Попаднах на тази рецепта напълно случайно, но след като я видях, просто не успях да устоя на изкушението да спра всякаква друга работа и да я приготвя. Оригиналът беше с листа от ряпа, но тъй като в този момент се бяхме снабдили с листа от цвекло, просто експериментирах… напълно в мой стил.

Необходими продукти:
2 връзки листа от цвекло
1 скилидка чесън, нарязана на дребно
⅓ ч. ч. счукани печени бадеми
⅓ ч. ч. настърган пармезан
¼ ч. ч. сушени домати, нарязани на дребно
Зехтин
Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:
Сложи цвеклото в блендер за няколко секунди, докато се нареже на ситно. Добави чесъна, бадемите, пармезана и доматите и пусни блендера, докато съставките се смесят добре. Полей с обилно количество зехтин, сол и черен пипер. Разбъркай и сервирай.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Храни & Рецепти