Връзки
Начало

Веган шоколадова торта с банани и ягоди

Наближава рожденият ден на някой от близките ти хора и искаш да направиш изненада? Няма нищо по-прекрасно от домашно приготвена торта. Тортата „Гараш“, която правеше баба беше страхотна, но истината е, че се прави много трудно, а и има страшно много масло и съответно калории.

Това, което ти предлагаме днес, не е нискокалорично, дори напротив. За сметка на това пък е веган и изцяло сурово, тоест заедно с калориите ще приемеш и страшно много витамини и минерали. Що се отнася до вкусовите качества: ароматно, свежо, но и леко тежко.

Необходими продукти:
370 г сурово кашу (предварително накиснато във вода за минимум 5 часа)
120 г сурови бадеми
120 г сурови лешници
150 г фурми (без костилки)
4 с. л. какао на прах
4 с. л. кокосово масло (разтопено)
1-2 с. л. кленов сироп
Сокът на един лимон
2 банана
500 г ягоди
Кокосови стърготини

Начин на приготвяне:
Смели добре бадемите, лешниците и фурмите в блендер. Ще се образува ронлива смес. Изсипи я във форма за торта с диаметър 24 см. Сложи в хладилника да стегне.
В блендер смеси много добре кашуто, лимоновия сок, какаото и кленовия сироп. Когато се образува хомогенна смес, добави лъжица по лъжица кокосовото масло. Изсипи половината от сместа върху основата от бадеми и лешници.
Отдели 100 г от ягодите за украса и нарежи останалите на филийки. Нарежи и бананите на филийки. Нареди по един пласт от двата вида плодове върху шоколадовата смес.
Изсипи останалата шоколадова смес и заглади добре.
Остави тортата да стегне в хладилник за няколко часа. Когато е готова, украси с кокосови стърготини и ягоди.

Сервирай с чаша домашен студен чай.

Коментари

Още от Храни & Рецепти