Честно да си призная, не съм особен фен на плодовите салати. Истината е, че доскоро ми се струваше безсмислено и досадно занимание да режа и подреждам нещо, което просто може да се измие и изяде. Вероятно повечето хора, които обичат плодове, просто биха изяли ябълката си така, както е, без да имат необходимостта да я режат на кубчета и овкусяват допълнително с канела или сок от ананас.
Но това са повечето хора. Ако у дома си имаш човек, който някак си не е особено привлечен от яденето на свежи плодове, често се налага да ги поднасяш по алтернативен начин. За мен най-лесни за приготвяне и консумация със сигурност са смутитата, но пък няма нищо по-красиво и цветно от плодовата салата.
Какво трябва да знаеш, за да направиш перфектната плодова салата?
Приготвянето на плодова салата не е никак трудно, но за перфектен резултат е необходима и малко подготовка. След като потърсихме малко из любимите ни блогове за здравословно хранене и изпробвахме няколко варианта на плодова салата, ето до какво заключение стигнахме:
Плодовете
Сезонни плодове
Висока цена, липса на вкус и ниски хранителни качества – това са за мен основните характеристики на плодовете, които купуваме извън сезона им. Аз лично все още не съм успяла да опитам вкусно манго в България, въпреки че това е един от любимите ми плодове. Нито съм намирала хубави ягоди през зимата.
Не е необходимо да купуваш плодове, които са набрани все още много зелени и са оставени да зреят допълнително, за да ти бъдат доставени свежи. Те често са отглеждани в другия край на света, престояват дълго време в складове и сама можеш да си дадеш сметка, че ежедневното транспортиране на тонове плодове от един континент в друг води до допълнително замърсяване. Ако искаш вкусни плодове, заложи на сезонните плодове от местно био производство.
Степен на зреене
За да приготвиш наистина приятна за хапване плодова салата, заложи на свежи плодове, а не на презрели такива. С две думи, ако у дома ти се намира някоя поомекнала круша или доста презрял банан, по-добре ги метни в блендера за смути.
Подготовката
Белене
Много хора препоръчват всички плодове да бъдат обелени за плодова салата. В люспите им обаче се съдържат много полезни вещества и аз предпочитам да ги оставям, когато е възможно. Не забравяй обаче да почистиш костилките и дръжките им.
Рязане
Следващата стъпка е да ги нарежеш. Препоръчваме винаги когато режеш плодове или зеленчуци, да използваш керамичен нож. Керамичните ножове са доста по-остри и са особено подходящи за плодове, тъй като не се оксидират толкова бързо. Казано по-лесно, ябълките покафеняват по-бавно, отколкото, когато ги режеш със стоманен нож.
Старай се да режеш плодовете в приблизително еднаква форма и размер. Добре е големината им да бъде подходяща, така че в една хапка да се съдържат поне два различни плода.
Овкусяването
За да бъде една салата наистина салата, тя се нуждае от дресинг. В случая цитрусите са много подходящи, тъй като „засилват“ вкусовете на плодовете. Освен това сокът от лайм или лимон забавя покафеняването им. За подслаждане можеш да добавиш малко кленов сироп, агаве или мед. Ако искаш още щипка свежест, можеш да добавиш свежи листа от мента или джоджен. За да превърнеш плодовата си салата в първокласен десерт, можеш да сложиш и няколко лъжици кисело или ядково мляко, любимите ти сурови ядки, кокосови стърготини или канела.
Сервирането
Започнахме този пост с това, че понякога ни се налага да накараме близките си да хапват повече плодове и плодовите салати са добър вариант за това. Именно поради тази причина поднасянето им е много важно. Избери керамични или стъклени купички с подходящ размер. Разбъркай салатата предварително и сервирай след това. Развихри въображението си! Не е необходимо да окичиш салатата с чадърчета, пластмасови палмички и други кичозни детайли за мелба, но пък листенце свежа мента не би навредило на никого.
You must be logged in to post a comment Login