Връзки
Начало

Защо емоциите предизвикват физическа болка?

Надяваме се, че никога не ти се е случвало да се чувстваш толкова тъжна, че да изпитваш болка. Всъщност популярният израз „къса ми се сърцето“, далеч не е само метафора, а реално обрисува състоянието на болка на физическо и емоционално ниво. Когато „ни боли сърцето“, емоцията има реално физическо изражение. Мускулите ни се стягат, не ни достига въздух, сърдечният ритъм се забързва и изпитваме странно усещане в стомаха.

Всъщност емоцията е психично състояние на организма, което има външна, физическа страна. Оказва се, че емоционалната болка засяга същите части от мозъка като физическата болка. Въпреки, че не е напълно ясно защо емоциите предизвикват болка, можем да кажем, че това не е изненадащо. Болката винаги започва с мозъка, независимо каква е причината за нея. Емоционалната и физическата болка използват едни и същи невронни вериги.

Според изследване проведено от Университета в Аризона и Университета в Мериленд връзката между двете се дължи на повишаване на активността на блуждаещия нерв (нерв, който започва в основата на мозъка и свързва врата, гърдите и корема). Свръхстимулацията му може да предизвика болка и гадене. Любопитното е, че точно активацията на този нерв води до гадене и припадъци при хората, имащи фобия от кръв.

Ето и още едно обяснение: когато сме влюбени, мозъкът ни произвежда големи количества допамин и окситоцин, които ни карат да се чувстваме щастливи и да изпитваме удоволствие. Когато някой разбие сърцето ти, тези неврохимикали спират да се произвеждат, като тяхното място се заема от хормоните на стрес – кортизол и епинефрин. Прекомерното количество кортизол води до засилване на кръвообращението в мускулите, което ги стяга в подготовка за действие. Тъй като няма реална физическа заплаха обаче, това стягане води до болки в главата и стягане в областта на гърдите.

Как да облекчиш емоционалната болка? Предвид факта, че има припокриване и при двата вида болка, може да се очаква, че това, което облекчава едната, ще облекчи и другата. Звучи странно, но група учени изследват именно това. Плачът на бебетата, когато са взети от майките им е първата форма на емоционален дистрес в живота на човек. Когато дали на тези бебета болкоуспокоителни, те се успокоили и спрели да плачат. Странно, но факт!

Това естествено не означава, че пет аспирина ще ти помогнат да се справиш с емоциите си, но поне главата ще те отпусне малко.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.