Връзки
Начало

Как да изядем зимната апатия?

Вече сме говорили за така наречените сезонни афективни разстройства. Колкото и да не искаме да си го признаем, телата ни и съответно настроенията ни се влияят страшно много от метеорологичните промени и от намаляването на продължителността на деня.

Можеш да прочетеш повече за ефекта на смяната на сезоните върху организма и как да се справим с него тук:
Лесен и ефективен начин да се справим с пролетната умора
Какво да хапваш за повече енергия през есента?

След почти детската радост от първия сняг при някои и вълната от традиционен хейт по отношение на снежинките при други, дойде време и за годишната доза зимна апатия. Вярно е, че тя е запазена марка и особено тежка за стресиращите седмиците след Коледа и Нова година, но това далеч не означава, че не можем да сме в кофти настроение и преди това.

Преди да продължиш си отговори на въпроса: апатия ли е това или просто мързел?

Ако все пак предпочиташ да запазиш доброто си настроение и позитивизъм, бихме ти препоръчали да добавиш няколко хранителни вещества към диетата си.

Селен

Някои изследвания сочат, че съществува връзка между ниското количество селен в организма и депресията. Препоръчителните дози за дамите са 0.06 мг, а за мъжете 0.075 мг. Важно е да подчертаем, че прекомерният прием на селен също е вреден.

Естествени източници на селен са бразилските орехи, някои семки, яйцата и рибата.

Цинк

Цинкът участва в почти всички мозъчни процеси. Някои учени смятат, че допълнителният прием на цинк може да способства намаляването на гнева и депресията при младите жени.

Естествени източници на цинк са червените меса, яйцата, морските дарове, млякото и млечните продукти.

Желязо

Добре известен факт е, че липсата на желязо е свързана с липса на енергия и отпадналост. То е необходимо за създаването на червените кръвни телца, които отговарят за разнасянето на кислород в организма.

Естествени източници на желязо са зелените листни зеленчуци, бобовите храни, червеното месо и морските деликатеси.

Витамин D

Абсорбирането на витамин D зависи от слънчевата светлина, а през по-голямата част от зимата тя липсва. Предполага се, че ниските нива на витамин D са обвързани с наличието на депресивни състояния.

Естествени източници на витамин D са мазните риби, както и гъбите, но само ако са израснали на слънчева светлина.

Витамин B12

Витамин В12 играе важна роля в създаването на червени кръвни телца и освобождаването на енергия от храната, която консумираме. Не е изненадващо при това положение, че ниските нива на витамин В12 са свързани с усещане за отпадналост и умора.

Естествени източници на витамин В12 са месото, рибата, яйцата и сиренето.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина, подобно на витамин В12, също участва в производството на червени кръвни телца. Ниските нива на фолиева киселина са характерни за хора с клинична депресия.

Естествени източници на фолиева киселина са черният дроб, пилешкото и свинското месо, зелените зеленчуци като броколи, спанак и грах.

Омега-3

Омега-3 мастните киселини са изключително важни за здравето на мозъка. Според различни изследвания редовният прием на омега-3 предпазва от развитие на депресия.

Естествени източници на омега-3 са мазните риби и някои видове семена.

Не си изморена, а по-скоро стресирана? Научи кои 7 хранителни вещества ще ти помогнат да се пребориш със стреса.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.