Връзки
Начало

Веган закуска: 6 вкусни идеи

Плодове, зеленчуци и ядки. Когато стане въпрос за веган рецепта за закуска, това е първото нещо, което ни изниква в съзнанието. А причината, естествено, е, че свързваме веган кухнята с рецепти, които изискват повече време от 15 минути, които имаме, преди да излезем за работа. Изглежда обаче далеч не е така. Разгледахме малко блогове, разтърсихме се из няколко кулинарни книги и намерихме шест рецепти, които определихме за наши фаворити. Те са здравословни, засищащи и се грижат за талията ти.

След като ги приготвихме и опитахме, решихме, че би било адски егоистично да не ги споделим и с теб. И ето отново нашата любима мантра: вкусно, лесно и адски полезно!

Енергизиращо смути

Какво би била една закуска без смути? Оригиналното предложение идва от кулинарния блог The Kitchn, но с малка промяна от наша страна.
Съставки:
1 шепа зеленолистни зеленчуци (спанак, къдраво зеле и каквото друго имаш под ръка)
1 банан
1 ч. ч. домашно приготвен енергизиращ чай (например Ulatea Energy)
2 с. л. бадемово масло
Канела на вкус

Начин на приготвяне:
Сложи всичко в блендера за няколко минути и си готова.

Нахутена палачинка

За любителите на солените закуски тази палачинка е страхотна награда за организма, богата на протеини и мастни киселини. Препоръчана от блога Oh She Glows.
Съставки:
1 стрък зелен лук (накълцан на дребно)
1/4 ч. ч. червена чушка (нарязана на малки кубчета)
1/2 ч. ч. брашно от нахут
Скилидка чесън (пресована)
Сол, черен и червен пипер на вкус
Щипка сода за хляб
1/2 ч. ч. вода
За плънката: доматена салса, авокадо, хумус или нещо друго по твой изобр.

Начин на приготвяне:
Смеси брашното, чесъна, подправките и водата. Разбъркай добре с миксер. Добави накълцаните зеленчуци. Печи палачинката в добре загрят и намазан със зехтин тиган. Намажи палачинката с любимата си плънка.

Киш с тофу, сушени домати и спанак

Тази вкусна рецепта отново от Oh She Glows наистина отнема повече време, но за сметка на това е изключително вкусна и на следващата сутрин.
Съставки:
За основата:
1 с. л. смляно ленено семе, смесено с 2 с. л. вода
1 ч. ч. бадемово брашно
1 ч. ч. смес от елда и овесени ядки, смлени на брашно
Риган, магданоз, сол
1 с. л. кокосово масло или зехтин
1–2,5 с. л. вода (колкото е необходимо)

За плънката:
400 г тофу
1 с. л. кокосово масло или зехтин
1 глава лук (нарязана на ситно)
3 големи скилидки чесън (пресовани)
3 ч. ч. гъби (нарязани)
1/2 ч. ч. див лук (нарязан на дребно)
1/2 ч. ч. пресен босилек (нарязан на дребно)
1/3 ч. ч. сушени домати (нарязани на дребно)
1 ч. ч. спанак
2 с. л. хранителна мая
Сух риган, сол, черен и червен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
За основата: Смеси лененото семе и водата. Остави да преседи, докато започне леко да се стяга. Смеси брашната с подправките и мазнината и ги добави към ленената смес. Размеси добре, като добавяш вода, докато се образува лепкаво тесто. В намазнена тавичка оформи внимателно основата на киша. Печи я в предварително загрята на 170° С фурна за около 10–13 минути.

За плънката: Нарежи тофуто в кухненски робот или блендер, докато добие гладка консистенция. Ако е необходимо, можеш да добавиш малко бадемово мляко.

В тиган с малко мазнина задуши лука и чесъна. Добави гъбите и ги остави за около 10 минути на бавен огън, докато се изпари водата от тях, като разбъркваш от време на време. Добави подправките, спанака, доматите, хранителната мая. Готви, докато спанакът омекне.

След като махнеш от огъня, добави тофуто, като разбъркваш, докато всички съставки се смесят равномерно. Разстели сместа върху основата. Печи киша непокрит за около 30–40 минути на 170° С. Остави готовия киш да се охлади поне 20 минути, тъй като, когато е много горещ, коричката се рони твърде лесно.

Омлет от тофу

Майсторлъкът на този омлет е в количеството вода, което се слага. Разновидностите на тофу и тяхната влажност са страшно много и съответно трябва да се внимава. На нас не ни се получи съвсем от първия път, въпреки че следвахме внимателно инструкциите на автора на тази рецепта Иса Чандра от Post Punk Kitchen. Истината е, че трябва да добавяш водата наистина бавно и да направиш няколко опита с малко количество от сместа в тигана. Трябва да се разстила подобно на яйце.
Съставки:
2 скилидки чесън
400 г тофу (добре отцедено)
2 с. л. хранителна мая
2 с. л. зехтин
1/2 ч. ч. брашно от нахут
1 с. л. царевично нишесте
Куркума, черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:
В блендер смеси тофуто, хранителната мая, зехтина и подправките. Пюрирай до образуването на гладка смес. Добави брашното и нишестето. Ако е необходимо, тук е моментът да добавиш малко вода. Печи омлета в незалепващ, намазан с малко мазнина и предварително добре загрят тиган. Когато започне да се отделя свободно от едната страна (трябва да стане леко кафеникав), го обърни и запечи за още минута от другата страна. Можеш да го гарнираш с пресни или задушени зеленчуци по твой избор.

Овесени гофрети

Ако предпочиташ нещо сладичко за закуска, от Minimalist Baker имат и едно страхотно и много лесно предложениe. Тези гофретки са страшно вкусни и не съдържат глутен.
Съставки:
1 1/4 ч. ч. неподсладено бадемово мляко и 1 с. л. ябълков оцет
1/4 ч. ч. зехтин или кокосово олио
1/4 ч. ч. агаве или кленов сироп (ако не си веган, можеш да използваш и мед)
1/2 ч. ч. овесени ядки
1 3/4 ч. ч. безглутеново брашно
1 1/2 ч. л. сода за хляб
Щипка сол
Ако обичаш, можеш да добавиш ванилия, канела или банан към сместа.

Начин на приготвяне:
Смеси млякото и ябълковия оцет, като ги оставиш да преседят няколко минути. Добави зехтина и подсладителя, като разбъркаш добре. Смеси останалите съставки добре в друг съд и след това ги смеси с течните съставки. Печи в предварително загрят и добре намазнен гофретник.

Бананов хляб

Не сме особени любители на кексове и кексоподобните, но след като прочетохме тази страхотна рецепта, не се сдържахме. Банановият хляб е бърз и лесен за приготвяне, a Sugar and Cinamon са му добавили и малко чия.
Съставки:
2 средни и добре узрели банана (размачкани на пюре)
80 мл еспресо (приготвено кафе)
3 с. л. чия, смесени с 6 с. л. вода
1/2 ч. ч. кокосово масло
1/2 ч. ч. кленов сироп или кафява захар
125 г бяло брашно и 120 г пълнозърнесто брашно
2 ч. л. сода за хляб
Щипка сол
Канела и ванилия

Начин на приготвяне:
Смеси всички съставки в кухненски робот. Изсипи сместа в подходяща формичка, намазнена предварително. Печи в загрята на 180° С фурна около 30–40 минути или до готовност. Провери с клечка за зъби или дървено шишче дали е изпечен добре отвътре.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Храни & Рецепти