Връзки
Начало

Витаминозна бомба за млада и блестяща кожа

Добре известен факт е, че за да изглеждаме добре, е важно да следваме разнообразна и пълноценна диета. Витамините и минералите, които приемаме с храната обаче, невинаги стигат в необходимото количество до кожата. Знаеш ли, че за да е наистина красива кожата ни, тя често се нуждае от допълнително количество витамини. Според професор Мери Лупо това не зависи изобщо от количеството витамини, които изяждаме. Понякога просто се налага да вземем допълнително количество чрез хранителни добавки. А защо не и да нанасяме витамините директно върху кожата.

Кои са 5-те най-важни витамини за кожата?

Витамин А

Съществуват стотици изследвания, които демонстрират благоприятния ефект на ретиноидите (витамин А) върху кожата. Те помагат за намаляването на бръчките, старческите петна и изглаждането на грубата кожа.

Внимание! Нанасянето на витамин А може да доведе до първоначално зачервяване и белене на кожата, което изчезва след няколко седмици. За да се избегне този ефект, препоръчваме да използваш през 2–3 дни. Нанасяй единствено вечер преди лягане и не излагай кожата на директна слънчева светлина, когато върху нея има нанесен ретиноид.

Витамин E

Витамин Е предотвратява изсъхването на кожата, като задържа естествената ѝ влага вътре в нея. Витамин Е предпазва кожата и от вредните радикали. Според някои изследвания нанасянето му преди излагане на слънце значително намалява зачервяването, подуването и изсушаването на кожата.

Нанасяй витамин Е винаги преди и след излагане на слънце.

Витамин К

Витамин К предотвратява съсирването на кръвта и е подходящ при борбата с тъмните кръгове под очите. В едно изследване се посочва, че нанасянето на крем с витамин К и ретинол в продължение на четири седмици, значително намалило тъмните кръгове.

Най-добре е да се нанася вечер преди лягане. Започни да нанасяш първоначално 1–2 пъти седмично, като постепенно добавяй допълнителни дни.

Витамин С

Витамин С се бори със свободните радикали, които водят до образуване на бръчки, отпускане на кожата и други белези на стареене. Той омекотява, стяга кожата и подпомага елиминирането на петна по нея.

Препоръчва се да се нанася сутрин под слънцезащитния крем/лосион.

Витамин В3

Увеличава производството на мастни киселини и серамиди, два ключови компонента за външния защитен слой на кожата. Ако кожата ти е суха или чувствителна, витамин В3 е твоето решение.

За най-добри резултати нанасяй витамин В3 сутрин и вечер, като го използваш в комбинация с витамин А.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.