Връзки
Начало

Колаген: най-важният протеин за твоята кожа

Какво е колаген?

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкия организъм. Това е основната съставка на съединителната тъкан в тялото. Той присъства в костите, мускулите, кожата и сухожилията.

Колагенът, който произвеждат организмите ни, играе важна роля за здравословното ни състояние. Липсата му, за съжаление обаче, е свързана с редица проблеми, поради което много хора го приемат допълнително като хранителна добавка.

Защо колагенът е толкова важен?

Както вече казахме, колагенът е изключително важен за цялото тяло и особено много за кожата. Той поддържа еластичността на кожата, като й възвръща младежкия вид.

Колагенът е ключов за здравето на ставите и костите по същия начин, по който за кожата.

Колагенът подобрява хормоналния баланс. Според някои изследвания определени амино киселни в колагена балансират естественото производство на хормони в тялото.

Колагенът е полезен за храносмилателната система, тъй като го предпазва, създавайки тънък защитен слой върху храносмилателния тракт.

Какво може да попречи на производството на колаген от тялото ни?

Възраст
С напредване на възрастта нивата на колаген в организма постепенно падат. За съжаление този процес е необратим.

Тютюнопушене
Много от химикалите в цигарите разрушават колагена в кожата. Освен това никотинът свива кръвоносните съдове в повърхностните слоеве на кожата, което затруднява снабдяването на кожата с хранителни вещества и кислород.

Слънце
Ултравиолетовите лъчи в слънчевата светлина забързват разпада на колаген и увреждат колагеновите нишки.

Захар
Консумацията на захар забързва процеса на гликация, при който захарта в кръвта се свързва с протеините, образувайки нова молекула. При този процес захарта причинява отслабване и изсушаване на колагена.

Как да приемаме колаген?

Колагенът е важен за здравето. Той не е магическо решение, което ще спре образуването на бръчки или ще излекува артрита ти, но със сигурност ще помогне. Има различни начини да го приемаш.

Можеш да заложиш на хранителни добавки като тези на Sanuso например, които да снабдят тялото ти с необходимия му колаген. Това ще помогне както на кожата, така и на ставите и костите ти. Би могла да заложиш и на качествен крем за лице с високо съдържание на колаген. Изборът е твой.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.