Връзки
Начало

Кои са най-важните вещества за твоите нокти?

Наскоро си говорихме с една журналистка за здравината на ноктите (не, това не беше основна тема на разговора ни, но пък беше интересна вметка), която сподели, че ноктите ѝ са толкова здрави, че когато удари с тях по масата, се разхвърчават парчета… дърво.

Въпреки че вероятно не бих могла да говоря за чак такава здравина, ноктите ми винаги са били в доста прилично състояние. Ясно е, че до голяма степен те отразяват здравето на организма и когато определени вещества липсват, ноктите започват да се чупят, лющят, набраздяват и т.н. С две думи, решихме да видим какво можем да приемаме за хубави и здрави нокти.

Цинк

Цинкът е ключов минерал за сърцето, мозъка, кожата, косата и разбира се, ноктите. Липсата на цинк може да се прояви по много различни начини, но обикновено най-явните белези са по нокътната плочка. Бавен растеж на ноктите, лесно чупене, загуба на естествената пигментация биха могли да бъдат сигнал за недостиг на цинк.

Мед

Мед не ти липсва, защото всяка сутрин хапваш по една лъжица?! Супер, но тук говорим за мед като третия най-често срещан микроелемент в тялото след цинка и желязото. Медта има особено важна роля при борбата с бактерии по ноктите. Всъщност проблеми като изтъняване на нокътната плочка или появата на тъмни петна под нея биха могли да бъдат сигнал именно за недостиг на мед.

Аминокиселини

Има две ключови за здравите нокти аминокиселини – Л-цистеин и Л-метионин. Ноктите са изградени основно от протеини, които зависят от тези две аминокиселини. Приемът на Л-цистеин и Л-метионин стимулира растежа на ноктите и повишава тяхната здравина.

Витамин B

Много от продуктите за здрави нокти съдържат витамин В, който, както знаеш, е много важен за синтеза на протеини в тялото. Както вече казахме по-горе, ноктите са изградени основно от протеини. Недостигът на витамин B в тялото може да доведе до белене и начупване на ноктите.

И една добра новина. Проблемите с ноктите, причинени от недостиг на което и да е от тези хранителни вещества, могат да бъдат решени лесно с прием на хранителни добавки.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.