Връзки
Начало

Тренировка за стягане на корем: как най-бързо да изгорим мазнините?

Стане ли въпрос за тяло на фитнес модел първото нещо, за което се сещаме, е стегнат и плосък корем. Много често той е и основната цел на програмите за отслабване. В разгара на лятото идва и задължителният въпрос – как по-бързо да изгоря мазнините от корема си.

Горят ли мазнини коремните преси?

Широко разпространено е вярването, че натоварването само на една конкретна зона води до загуба на мазнините в тази конкретна зона. Вярно е, че коремните преси например ще засилят мускулите в тази област. Това обаче далеч не означава, че ще се отървеш от натрупаните мазнини.

Изследване, проведено през 2011 г. от учени в университета в Илинойс, сочи, че след шестседмична тренировъчна програма, състояща се единствено от коремни упражнения, няма значително намаляване на мазнините в коремната област.

Това не е единствено изследване в тази връзка. През годините е изследван ефектът върху мастните натрупвания при упражнения на само едната ръка или крак и резултатите са същите. След 12 седмици тренировки само върху недоминантната ръка участниците губят по-малко мазнина от цялото тяло, не само в областта на въпросния крайник.

Някои учени обаче не са съгласни. Според тях има огромно значение къде точно се намират натрупаните мазнини и добавят, че упражненията в една специфична зона влияят върху намаляването на мазнините и в съседните зони.

В заключение може да се каже, че ако искаш да отслабнеш в корема, не е достатъчно да правиш упражнения само за корем, а е необходимо да тренираш и други части на тялото си.

Какво тогава ще ми помогне да отслабна в корема?

Редовни тренировки, включващи цялото тяло, забързват метаболизма и съответно калорийния разход и изгарянето на мазнини. Всъщност кардио упражненията са много ефективни за намаляване на талията. Естествено, колкото по-голям е интензитетът на тези тренировки и колкото по-често слагаш маратонките, толкова по-голям ще е ефектът върху обиколките ти.

Хубавото е, че колкото повече мускули натрупваш, толкова по-бързо започват да се изгарят мазнините.

Кои тогава са най ефективните тренировки за плочки на корема?

Високоинтензивните интервални тренировки са един от най-популярните начини за изгаряне на мазнини в днешно време. Те комбинират кратки серии с висока интензивност на натоварване, следвани от кратки периоди на почивка, както е при популярната 7-минутна тренировка. Високоинтензивните интервални тренировки са по-ефективни от стандартните аеробни упражнения както по отношение на изгарянето на мазнини по време, така и след приключването им.

Изследванията сочат, че особено ефективен метод за изгаряне на мазнини е комбинацията от аеробни упражнения и такива за издръжливост.

Три правила за плосък и стегнат корем

Истината е, че ако искаш красиво и спортно тяло, трябва да се потрудиш за него. Ето няколко съвета от нас:
1. Заложи на високоинтензивните интервални тренировки, които да изпълняваш минимум през ден.
2. Внимавай с какво се храниш. Увеличи протеините в диетата си. Включи колкото се може повече зеленчуци, богати на фибри.
3. Пий много вода и чай. Откажи се от газираните и захаросани напитки.

Следвайки тези три лесни стъпки, ще засилиш метаболизма си и ще изгориш ненужните мазнини.

Мисията изпълнена – плосък и стегнат корем за лятото!

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.