Последните дни на януари са един от най-депресивните периоди от годината. Няколко седмици след оптимизма и радостта от започването на Новата година, „начисто“, голяма част от обещанията, които сме си направили не са спазени. Времето е студено, слънчевите моменти през деня са кратки или изобщо ги няма, а нещата на финансовия фронт не изглеждат особено розови.
Но идеята не е да те депресираме допълнително, а да ти предложим няколко рецепти, които ще ти помогнат да се справиш с липсата на енергия и лошото настроение.
Ще забележиш, че и трите рецепти са основани на въглехидрати. Това е така, тъй като тези хранителни вещества увеличават нивата на серотонин в мозъка, което ни кара да се чувстваме по-добре. Именно за това, когато си тъжна е възможно да ти се хапва сладичко. И не се притеснявай, стига да не прекаляваш, няма никакъв проблем. Добави към ежедневието си и малко спорт и можеш спокойно да се насладиш на тези изкушения.
Макарони със сирене
Популярните в САЩ mac and cheese са адски вкусни, но и доста калорични. Ние разбира се сме ти подготвили един по-лек вариант.
Необходими продукти:
200 г макарони
325 г карфиол
2 с. л. извара + 1 с. л. Зехтин, разбити с блендер
2 с. л. брашно
500 мл прясно мляко
1 с. л. Дижонска горчица
50 г сирене чедър, настъргано
Връзка пресен лук
50 г сирене пармезан, настъргано
6 големи домата, нарязани на кръгчета
40 г хлебни трохи
1 с. л. мащерка
Начин на приготвяне:
Свари макароните в подсолена вода за около 5 минути, след което добави почистения и нарязан на малки розички карфиол за още 4 минути. Отцеди добре водата.
В голям тиган затопли изварата заедно с брашното и зехтина до получаване на гладка смес. Добави бавно и постепенно млякото като бъркаш непрекъснато докато се сгъстява. Остави да къкри около 3 минути.
Добави горчицата, чедъра, половината пармезан и лука. Смеси с макароните и карфиола. Подправи със сол и черен пипиер и изсипи в подходяща тавичка. Нареди отгоре кръгчетата домати.
В малка купичка смеси мащерката, трохите и останалия пармезан. Поръси върху доматите.
Печи в предварително загрята на 200о фурна за около 20 минути или до образуването на златиста коричка.
You must be logged in to post a comment Login